TUZLARIJE - KULTURA

19.03.2015.
Održana književna tribina „Slavonska rapsodija“


Sinoć je u sali tuzlanske biblioteke „Derviš Sušić“ upriličen bogat književni program na kojem su predstavljene knjige: „Nebo iznad oblaka“, autorice Jasne Đug (Tuzla), „Ulice ljubavi“, autorice Mirele Salković (Tuzla), „Ledena kraljica“, autorica Vesna Vujašević (Srebrenik, BiH), „Kotač života“ autorice Dženane Mehmedović (Zagreb), „Skretnice“, autorice Ljiljane Bedeniković (Zagreb) i „Mi nismo ptice“ autorice Ksenije Kancijan (Zagreb).

Tuzlarije


O knjigama su govorili Melika Jahić (Tuzla), Ljiljana Bedeniković (Zagreb), Vesna Vujašević (Srebrenik, BiH), Ksenija Kancijan (Zagreb) i Ilija Matić predsjednik/urednik UG „Hrast“ (Gunja).
Jasnu Đug (Tuzla) nakon prve svoje knjige pjesama „Riječi iza šutnje“ predstavila se ljubiteljima poezije sa drugom knjigom „Nebo iznad oblaka“. Recenziju za knjigu napisao je Ahmed Bosnić, a nju je pročitala Melika Jahić.

Tuzlarije


- Preda mnom je nova zbirka pjesama Jasne Đug. Do jučer se o ovoj talentiranoj tuzlanskoj poetesi u javnosti i književnim krugovima gotovo i da nije ništa znalo. Ali, već sa svojim prvijencem, knjigom stihova „Riječi iza šutnje“, razbila je sklad života u anonimnosti. Objavljeni stihovi i poetske večeri pokazali su da je njen pjesnički talent neobičan i neosporan, a stihovi za citiranje i pamćenje, napisao je Bosnić.
Mlada Tuzlanka Mirela Salković također se predstavila sa svojom drugom zbirkom poezije „Ulice ljubavi“. Njezinu knjigu je predstavila Vesna Vujašević iz Srebrenika.
- Kroz svoje pjesme Mirela upućuje vapaj ljubavi, postavljajući pitanja onome koji više nije tu, pokušavajući na taj način odagnati ili barem ublažiti bol gubitka. Iščitavajući njene stihove, primijetila sam koliko jedna žena može biti istodobno emocionalno slomljena, bolnih sjećanja i suznih očiju podastirući voljenom čovjeku, a i čitateljima srce na dlanu, a opet toliko snažna da ustane i krene dalje, istakla je Vujašević u svom predstavljanju knjige „Ulice ljubavi“.
Nakon što je studentica Merima Šišić (Živinice) iščitala odlomke iz romana „Dom okrnjenih duša“, i „Kotač života“ autorice Dženane Mehmedović (Zagreb) autoricu je predstavio urednik Ilija Matić (Županja).

Tuzlarije


- Dženanine priče – slike, ako izostavimo priču o pravcima, o klasifikaciji, usudio bih se kazati, rezultat su njene reakcije na svijet, na život, na stvarnost, na tugu za jednim izgubljenim djetinjstvom, na smisao i besmisao našeg trajanja ovdje. Motivi njenih priča, ako ih temeljno iščitamo, imaju uvijek i isključivo univerzalnu, općeljudsku dimenziju i nikad regionalnost. Ona ne pripovijeda samo čovjeku ove ili one regije, samo svom gradu, iako ga mirišemo kroz neke rečenice. Ona kroz pero pripovijeda svima i svakome. Ovaj rukopis pun je pitanja, ali i odgovora koje Dženana, osim što postavlja sebi, danas odrasloj zreloj ženi, postavlja i svijetu onih koji trebaju tek da u njega zakorače, kazao je urednik Matić.
Prof. Ksenija Kancijan (Zagreb) predstavila se sa svojom trećom zbirkom pjesama „Mi nismo ptice“ Recenziju za njezinu knjigu koju je napisala mr. Medina Džanbegović (Cairo, Egypt), pročitala je mlada Alma Osmanović (Tuzla).

Na kraju književne tribine predstavljena je i knjiga „Ledena kraljica“ Vesne Vujašević iz Srebrenika. Recenziju koju je napisala književnica Ljiljana Bedeniković, pročitala je studentica Melisa Hasić (Banovići), a odlomke iz romana čitao je Damir Selimović (Tuzla).
Cilj književne tribine je da u slijedećih nekoliko godina, uz predstavljanje objavljenih knjiga autora iz Hrvatske, izgraditi mostove saradnje, s autorima iz Europe i drugih država u okruženju, te dati svoj doprinos u popularizaciji knjige u Hrvatskoj, ali i popularizaciji knjige u našoj zemlji.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba