TUZLARIJE - KULTURA

24.03.2015.
Obilježen Dan svjetske poezije
Povodom 21.marta, Dana svjetske poezije, u Tuzli je održano druženje u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. Druženje je održano pod simboličnim nazivom „Poezija kao preporod“ koje je posvećeno osobama s invaliditetom i osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

Tuzlarije


„S ponosom možemo reći da su naši gosti štićenici centra Duje, predstavnici iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze TK-a, koji su nam, svojom pisanom riječju, obojili prostorije ´Preporoda´ srećom, zadovoljstvom i ljubavlju“, izjavio je dr.sc. Senad Mehmedinović.

- Cilj druženja bio je da kroz recitovanje i čitanje vidimo kako se kroz poeziju vodi jedna vrsta terapije, navodi mr.sc. Enisa Žunić, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, ali i, kako to navodi dr.sc Senad Mehmedinović: „Da ukažemo da osobe s invaliditetom ne treba posmatrati kroz invalidnost već suprotno tome, kao aktivan doprinos društvenoj zajednici – a to smo mogli ostvariti upravo ovdje.“

Tuzlarije


Poeziju je lijepo slušati naročito u izvedbi mladih ljudi koji govore o majci, ocu, ljubavi i životu. „Kultura, odnosno poezija, nema predrasude, ne razlikuje se od nas. Ona je univerzalna ali je i preporod za pojedinca, jer se pisanje često koristi kao integralni dio terapijske svijesti“, navodi Mehmedinović.

Neki od izvođača poezije bili su: Suljo Muslimović, Abdulah Omerović, Ismar Smajlović, Islam Aličić, Azra Lolić...

Da je ova večer posvećena svim ljudima koji vole i žele da pišu, potvrdila je i mr.sc. Žunić te pozvala sve one kojima je poezija u srcu da se pridruže Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“.

Iskoristila je priliku i da kaže kako žele objaviti zbirku pjesama te se nada da će ugledati svjetlo dana.

Anisa Hodžić

Osmrtnicama ba smrtovnice