TUZLARIJE - KULTURA

24.03.2015.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Održano književno veče sa Jasminom Hanjalić iz Sarajeva

Sinoć je u Američkom kutku tuzlanske biblioteke „Derviš Sušić“ upriličeno književno veče sa sarajevskom autoricom Jasminom Hanjalić, na kojem su predstavljena djela ove književnice: „Skamenjeni“, „Priče u bijelom“ i „Sve u jednom, jedno u svemu“. O knjigama su govorile Jagoda Iličić, književnica i profesorica dr. Larisa Gasal.

Tuzlarije


Jasmina Hanjalić piše i objavljuje poeziju, kratke priče, prikaze i recenzije u elektronskim i štampanim medijima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj te je uvrštena u štampane zbornike.

O zbirci priča „Skamenjeni“ rečeno je da bosanskohercegovačka književnost ovom knjigom dobija na reljefnosti, zavičajnosti, domoljubnosti, pravdoljubivosti... obnovi svojih stvaralačkih energija. Energija autoričinog duha osnažuje svakoga čitatelja koji se u avanturu čitanja s povjerenjem u poetski užitak upusti.

Tuzlarije
Autorica je podijelila sa prisutnima svoju radost što je književno veče upriličeno i u Tuzli, zahvalivši se organizatorima na ovoj divnoj večeri. O svojim djelima kaže da su pisana za svakoga, piše priče i pjesme o slavenskoj mitologiji, pa do istinitih priča koje su joj se dogodile tokom dugogodišnje liječničke profesije.

- Čitatelji mogu otkriti da su priče locirane na širem prostoru bivše Jugoslavije, na predjelima gdje sam ja provela određeni dio svog života. Da bi čovjek shvatio realno, mora ponekad otići i u nadrealno. Moje priče govore o vilama, bogovima i božicama, ali i o ljudskim sudbinama iz svakodnevnog života, kazala je autorica Jasmina Hanjalić.

Jasmina Hanjalić dobitnica je Fondacije za izdavaštvo 2013. godine za rukopis „Priče u bijelom“, te nagrade „Anka Topić“ 2014. godine za prvu objavljenu knjigu poezije i „Nagrade za kreativnost“ fondacije Naji Naaman Libanon 2014. godine.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba