TUZLARIJE - KULTURA

23.03.2015.
˝Sevdalinko u srcu te nosim˝
Sve je spremno za 7. Festival sevdalinke TK
Bosanski kulturni centar Tuzla 9.aprila će biti domaćin 7. Festivala sevdalinke TK "Sevdalinko u srcu te nosim". Cilj manifestacije je promovisati sevdalinku kao pjesmu neprolazne vrijednosti i jedinstvenog kulturno-istorijskog naslijeđa, napominju iz Udruženja estradnih izvođača TK.



Završne pripreme ovogodišnjeg festivala su pri kraju, a prvi događaj u okviru 7. Festivala sevdalinke TK bila je tribina o temi "Promjene u načinu izvođenja sevdalinke i njeno predstavljanje izvan BiH". Cilj tribine bio je da se autentičnim izvođenjem sevdalinke, bh kulturne odrednice, očuva kulturna samosvojnost i da se oslobodi rekonstrukcija mogućeg originalnog načina izvođenja naše tradicijske pjesme, a posebno izvan BiH.

Tuzlarije


Kompletirana je i lista izvođača, tako da će ljubitelji sevdalinke uživati u odabranim pjesmama ukupno 22 interepretatora. Publici u BKC-u predstavit će se: Ansambl Iskre, Pavao Anić, Ljubica Berak, Vinko Brnada, Ibro Bublin, Vesna Hadžić, Elma Hadžić, Nadina Hadžiselimović, Jasmin Hasić, Mirela Hasifić, Dijana Hazirović, Azra Husarkić, Belma Imširović, Edo Jahić, Nihad Kantić Šike, Ajna Kasumović, Ramiza Milkunić, Džavid Paumuković, Asmir Selimi, Miralem Selimović, Rajko Simeunović i Lejla Zahirović.

- I ove godine je Festival izašao iz okvira Tuzlanskog kantona, a možemo se pohvaliti, i van granica Bosne i Hercegovine. Naime, uz izvođače iz BiH, nastupit će i jednog učesnik iz Hrvatske, mladi interpretator iz Siska, kao i gost iz Crne Gore - navode ogranizatori Festivala.

Iz Organizacionog odbora manifestacije se nadaju da će i ovaj Festival privući veliki broj ljubitelja sevdalinke u Bosanski kulturni centar Tuzla, da će sala, kao i u prethodnih šest festivala, biti puna, raspjevana i da ćemo svi skupa uživati u naljepšoj bosanskoj pjesmi.

Organizatori Festivala su Udruženje estradnih izvođača TK i JU BKC TK Tuzla. Pokrovitelji su: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade TK i Gradska uprava Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice