TUZLARIJE - KULTURA

21.03.2015.
Osvrt: Zatvoreni su 11. Dani Mladih Tuzle

U periodu od 09.03. do 18.03.2015.godine Udruženje „ Mladi Tuzle“ i Pozorište mladih Tuzle realizovalo je program obilježavanja 11 – tog rođendana Mladih Tuzle. Pod motom „Imam 11 godina i sve što nemam, zamislim da imam“ izvedeno je ukupno 10 pozorišnih predstava za različite uzraste i sa različitom tematikom.

Tuzlarije


11.Dani Mladih Tuzle otvoreni su 9.marta 2015.godine na sceni Teatra Kabare izvedbom predstave „San ljetne noći„ u izvođenju polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade, a u adaptaciji i režiji Adnana Mujkića. Ovo je drugačije viđenje Šekspira u kojem Mladi Tuzle preispituju mogućnosti opstanka njih samih, te predstavlju javnosti probleme sa kojima se suočavaju prilikom pripreme pozorišnih predstava. Gošća otvaranja bila je glumica Sabrina Sadiković Noack koja je našoj javnosti poznata po uloga u „Ovo malo duše“ i „Porodica Milić “.

Tuzlarije12.marta 2015.godine na sceni Teatra Kabare izvedena je predstava „Virus„ koja je prošle godine u septembru bila učesnik Internacionalnog festivala „Bina mira„ u Aachenu u Njemačkoj. Predstava govori o mladiću zaraženom virusom HIV – a te preispituje predrasude koje su prisutne u društvu prema osobama oboljelim od bilo koje bolesti.


U nedjelju, 15.marta najmlađi polaznici Draskog studija pod rukovodstvom Nermina Hodžića i Amile Beširović, pripremili su predstavu „ Kralj lavova“ koja na vrlo pažljiv način kritikuje ljudsku pohlepu, ljubomoru, zavist...

Tuzlarije


11.Dani Mladih Tuzle zatvoreni su 18.marta 2015.godine na sceni BKC TK gdje su Mladi Tuzle svoj rad započeli prije 11 godina. Manifestacija je zatvorena izvođenjem mjuzikla „ Romeo i Julija „ nastalog u produkciji Pjevačkog studija Mladih Tuzle pod rukovodstvom profesorice Lejle Teskeredžić i njene saradnice Anele Huremović. Čin zatvaranja pripao je glumici Jasni Diklić kojoj su Mladi Tuzle dodijelili zahvalnicu za doprinos razvoju omladinske kulture u BiH pokretanjem Internacionlanog festivala JUVENTA FEST Sarajevo. Gospođi Halidi Hasanagić, predsjednici Pozorišta mladih Tuzle dodijeljena je zahvalnica za kontinuiran doprinos u razvoju Mladih Tuzle, a Benjamin Avdić je proglašen za najaktivnijeg člana u 2014.godini. Nakon čina zatvaranja, Vijeće roditelja Mladih Tuzle organizovalo je zakusku za sve članove, roditelje, prijatelje, medije, publiku...

TuzlarijeU organizaciji 11.Dana Mladih Tuzle učestvovalo je 70 volontera i 120 učesnika na sceni u svim pozorišnim predstavama.
Prateći događaj 11.Dana Mladih Tuzle je upis u Dramski studio za djecu i mlade za uzrast od 7 do 24 godine.

Javni poziv za upis je otvoren do 27.marta, a prijeve se vrše puteme telefona: 061 365 800. Dobro nam došli...


R.Tučić

Osmrtnicama ba