TUZLARIJE - KULTURA

24.03.2015.
Promocija novog CD-a u BKC-u
„Sve ove godine“ Ansambla „Iskre“
Novi CD "Sve ove godine" nadaleko poznatog Ansabla "iskre" večerašnjom promocijom u Bosanskom kulturnom centru Tuzla ugledao je svjetlo dana. Članice Ansambla sinhronizovale su svoju energiju, ljubav prema horskom pjevanju i izvanredni muzički talenat pretočile u CD koji će sigurno ostaviti traga.



- Iskre su pod stručnim rukovodstvom profesorice Renate Bagarić uspjele ostvariti svoj cilj, a uz veliku podršku Bosanskog kulturnog centra Tuzla čiji smo sastavni dio. Prošle godine Ansambl „Iskre“ obilježio je 40 godina svog postojanja, te smo u čast tog jubileja poklonili publici ovaj CD. Također, posvetili smo ga i nedavno preminulom osnivaču Ansambla profesoru Slavku Joviću – navode „Iskre“ za Tuzlarije.

Tuzlarije


Na novom CD-u, koji je sniman u studiju Dragana Divjaka, našlo se ukupno osam kompozicija, a raspon muzičkih žanrova proteže se od sevdalinki, etno, džeza do klasičnih horskih kompozicija. Aranžmane su radili profesori Renata Bagarić i Zlatan Mujkić.

Posjetioci su bili u prilici da poslušaju izvedbu pjesama „V jeseni“, „Ergen dedo“, „Parla piu piano“ i „Joshua fit the battle of jerico“. Recenzent CD-a je profesor Mirko Čestmir Dušek, za dizajn se pobrinuo Damir Pirić, dok je fotografije uradio Robert Andrejaš.

Tuzlarije


- Četrdeset godina je puno za jedan ovakav ansambl. Oni su prošli sve ono što je najteže u životu. Počeli su od dječijeg ansambla i narasli su u izvanredan i cijenjen muzički koletkiv. Dostigli su pjevačku zrelost i zahvaljujući novoj dirigentici nadam se da će nastaviti sa uspjesima – kazao je profesor Dušek.

Semir Fejzić, direktor Bosanskog kulturnog centra, koji je izdao ovaj CD, osvrnuo se na dosadašnji rad i uspjehe Ansambla.

Tuzlarije


- Mi zapravo proslavljamo tri jubileja, 40 godina od osnivanja Ansambla, deset godina od ponovnog pokretanja rada i pet godina kako „Iskre“ djeluju u okviru naše ustanove, što nam svakako predstavlja veliko zadovoljstvo – istakao je Fejzić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice