TUZLARIJE - KULTURA

01.04.2015.
Akcija za stanovništvo ugroženo poplavama
Otvorena izložba ˝Umjetnost pomaže Bosni“
Za vrijeme poplava koje su našu zemlju pogodile prošle godine, Rasim Maslić, Bosanac sa adresom u Njemačkoj, pokrenuo je akciju „Art help Bosnia - Umjetnost pomaže Bosni“. U toj akciji do danas je sakupljeno više od 160 slika umjetnika iz raznih zemalja svijeta, a 65 radova u prilici je da pogleda i tuzlanska publika na izložbi koja je otvorena do 6. aprila u Bosanskom kulturnom centru.

Svi ljubitelji likovne umjetnosti, kao i građani našeg grada svojom posjetom i kupovinom slika mogu iskazati saosjećanje i pomoći onima koje su vremenske neprilike nanijele veliku štetu.



Novinar i umjetnik Rasim Maslić iz Višnjeva kod Travnika već 45 godina putuje po svijetu gdje je upoznao brojne kolege sa kojima je produbio saradnju i kroz ovaj humanitarni projekat.

Tuzlarije


- Za svaku doniranu sliku ja ću pokloniti i jednu svoju sliku, obzirom da se već 35 godina bavim slikarstvom. Nakon što slike prođu informativno-senzibilizirajuće izložbe po BiH, jedan dio odlazi u Njemačku, a drugi u Dubai gdje će se prodavati na aukcijama. Dobivena sredstva će biti donirana ugroženom stanovništvu kroz samoodržive projekte. Ovo je trenutno najveća izložba u Bosni i Hercegovini – izjavio je Maslić.

U ime organizatora izložbe, posjetitelje je pozdravio i direktor BKC-a Semir Fejzić koji je naglasio humanitarni smisao ovog umjetničkog okupljanja i čast da u Tuzli ugosti ovu izložbu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ovo je do sada deseta izložba, a slike su predstavljene u Sarajevu u Art kući sevdaha, Centru za kulturu grada Travnika, KSC Bugojno, Muzeju grada Zenice, Fojnici, Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj, Doboju, Domu za kulturu Žepče i Domu kulture Kakanj.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice