TUZLARIJE - KULTURA

06.04.2015.
Učenici Hemijske škole Tuzla:
Obilježili 100 godina od smrti Muse Ćazima Ćatića
Tuzlarije


„Projektnom nastavom i istraživačkim projektima protiv zaborava a u čast bh.velikana“ naziv je projekta okončanog danas, 6.aprila, na dan kada je prije 100 godina umro prvi bošnjački moderni pjesnik Musa Ćazim Ćatić.

TuzlarijeIako je živio svega 37 godina, Musa Ćazim Ćatić, pjesnik i prevodilac, zauzima počasno mjesto u historiji bošnjačke književnosti, jer je u svom tako krtakom životu stekao veoma široko iskustvo i znanje, ostavio j brojne prijevode, djela rodoljubivo-patriotske, mistično-religiozne i ljubavne tematike, te eseje i osvrte. Umro je na današnji dan, 6. aprila 1915. godine. Tim povodom, u njegovu čast, a u ciju obilježavanje stogodišnjice smrti, te njegovanja svijesti o velikanima naše književnosti, učenici Hemijske škole i Klub čitalaca koji djeluje u ovoj školi proveli su niz aktivnosti na nivou škole, ali i pokrenuli natječaj za sve srednjoškolce, koji će se provesti u saradnji s UG CMOK Tuzla.

Tuzlarije


Osim čitanja Ćatićeve pezije i razgovora o poetici, učenici su kroz izložbu predstavili i njegov životopis i djelo. Učenici su prepoznali i istakli da je boemski život Ćatića bio razlog da ga dugo vremena nisu prihvaćali ozbiljno, ni njega ni njegovo književno djelo, jer ga nisu ni poznavali.


- Musa Ćazim Ćatić kao da je slutio da će njegov životni put biti kratak pa je krenuo u svijet varki velikim korakom tražeći i sakupljajući iskustvo i znanje. Traži, skuplja znanje i piše. Ćatić piše stihove, prevodi poeziju, prozu i raznovrsnu esejistiku, uređuje književne časpise.

- Ćatić je bio vanredno darovit i pjevao je sa velikim uspjehom pjesme sa različitom tematikom, ali tek skupljene zajedno najbolje njegove pjesme, čine jedan cjelovit pjesnički pogled na svijet, koji prije njega nije postojao. Iako za života nije objavljena nijedna zbirka, posthumno su sabrane pjesme i prepjevi koji su danas prva i prava riznica bošnjačkog modernog pjesništva – ovo su samo neki zaključci koji su se danas mogli čutii koje su istakli članovi Kluba čitalaca Hemijske škole nakon istraživačkog projekta koji je podrazumijevao čitanje i raspravu o djelu Muse Ćazima Ćatića.

- Naučili smo da je Ćatićeva religiozno – mistička lirika je sačinjena na dva nivoa:
prvi je društvenog, religiozno – prosvjetiteljskog karaktera, drugi nivo je intimni, koji ima pokajnički, emocionalno – poetski karakter, ipak ono što nam je posebno zanimljivo je činjenica da smo konstatovali da veliki broj Ćatićvih pjesama možemo nazvati svevremenskim. Jedna od takvih pjesama je i Moja ispovijest koju smo sami odaabrali za čitanje i koju rado preporučujemo svima jer mislimo da ima izuzetno jasnu poučnu notu i koju rado preporučujemo učenicima, čitaocima i posjetiteljima portala Tuzlarije.net- rekla nam je Advija Klopić učenica Hemijske škole.

Tuzlarije


Moja ispovijest
„Kako je gadno ulizica biti
I drugom smradne cjelivati stope!
Kako je gadno, proseć suze liti,
Da tuđi skutovi u njima se tope –
Kako je gadno ulizica biti!...
Kako je nisko nemat´ samosvijesti
I u svom srcu ponosa i žara,
Pa tuđim znojem kruh natopljen jesti
Kraj snažnih ruku i umnoga dara -
Kako je nisko nemat´ samosvijesti!...
Ja mrzim one, što pred drugim puze
I mrzim liske, što ništa ne rade
I svakog, ko se okiva u uze
Od predrasuda i ko laskat znade
I sve alčake, što pred drugim puze.
I nikad nikom "Pardon" neću reći,
Jer svojim carstvom svojevoljno vladam;
Ja sam otvaram vrata svojoj sreći,
Pa kad uživam, ili kada stradam,
Ja opet nikom "Pardon" neću reći.
Ta za me pero i budak je isto,
Žulj i znoj meni koru hljeba sladi;
Tek nek je čelo otvoreno, čisto
I nek se svjesno i pošteno radi,
Pa za me pero i budak je isto...“

- Ono što naročito želimo istaći jeste prednost ovakve nastave. Na ovaj način učimo lakše, ljepše i sadržajnije. Projektna nastava nas uči saradničkom radu, uvažavanju tuđeg mišljenja i stava, razvijanju kreativnosti. Upravo stoga smo, uz pomoć naših profesora i u saradnji sa UG CMOK, odlučili pokrenuti nagradni natječaj za učenike srednjih škola. Učenici naše škole i članovi ovog udruženja ocjenjivat će i nagraditi literarne radove i ilustracije inspirisane djelima i likom M.Ć.Ćatića koje očekujemo do 1. maja 2015.godine na adresi cmok@gmail.com- istakao je Suad Omazić, učenik 3. razreda Hemijske škole i učesnik ovog projekta.

Članovi novinarske sekcije

Vezani tekst:

Uz godišnjicu pjesnikove smrti:
Pjesma Musi Ćazimu Ćatiću