TUZLARIJE - KULTURA

03.04.2015.
Promocija knjige u procjepu duše, autorice Mine Imširović
Klasični predstavnik književnosti dijaspore
U Američkom kutku Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić Tuzla, u četvrtak 3. aprila 2015. godine upriličena je promocija knjige U procjepu duše, autorice Mine Imširović. Knjigu je objavila izdavačka kuća BMG Bosanska medijska grupa. Kroz posebno zanimljiv razgovor sa pjesnikinjom Imširović, o književnosti dijaspore injenom organiziranju i značaju razgovarao je urednik ovoga izdanja, književnik i novinar Mehmed Pargan.

Tuzlarije


Tuzlanskoj publici je predstavljena nova zbirka pjesama autorice Mine Imširović, nastalih u periodu od 2010. godine do danas.

- Bosanskohercegovačka dijaspora dala je posljednjih godina velika književna imena. Izvan domovine stvaraju Karahasan, Hemon, Pirić... Značajan književni bunt još uvijek nije institucionaliziran, niti adekvatno valiziran, ali mi ne možemo umanjiti njegov značaj niti ga otaviti po strani. Mi danas imamo priliku čitati pjesme iz druge knjige poezije Mine Imširović i one su upravo klasična slika odnosa pisca u dijaspori prema prema svijetu. Poezija dijaspore je najtoplija i najljepše ispisana priča o domovini, o domu, o našim mladostima, ljubavima... Ta slika je vrlo čestoidealizovana, ali taj specifikum dijaspore i njene književnosti, ukoliko ga prihvatimo kao datost, dat će nam pregršt izvrsnih tekstova, zanimljivih i kvalitetnih djela. Pisci bh. dijaspore žive širom svijeta, pišu na jezicima naroda Bosne i Hercegovine, a njihova djela žive neobičnim životom, u vitualnom svijetu Interneta i kruže od čitaoca do čitaoca. To je za nas novina i mi je moramo adekvatno tretirati, kazao je Mehmed Pargan, urednik izdanja.

Pjesnikinja Mina Imširović rođena je u Gradačcu, a danas živi u Ausburgu u Njemačkoj. Knjiga U procjepu duše je njena druga knjiga poezije, a uskoro iz štampe treba izaći i njena knjiga proze.

- Poezija je najbolji način čuvanja emotivne veze sa domovinom. Ta veza podrazumijeva čuvanje jezičke i kulturne tradicije. Biti danas pisac u dijaspori, znači živjeti na dva kolosjeka i voditi svakoga dana bitku između jedne stvarnosti - plaćanja računa, napornog rada u fabrici i druge stvarnosti - potebe da iz sebe izneseš pjesmu. Pisanje poezije je moja potreba, ali moj način da svakoga dana budem u svom domu u Gradačcu, u svojoj Domovini, kazala je Mina Imširović.

Tuzlarije


U nizu promocija koje su planirane u BiH, u petak 3. aprila bit će u Gradačcu održana centralna književna manifestacija, vezana za ovaj projekat, na kojoj će pored autorice Mine Imširović sudjelovati i njeni gosti književnici i slikari, dva folklorna društva iz Gradačca, te moto-društvo iz ovoga grada. Kompletan prihod od prodaje knjige bit će ustupljen u humanitarne svrhe. Za subotu 4. aprila 2015. promocija će biti upriličena u Tešnju.

BMG Bosanska medijska grupa

Osmrtnicama ba smrtovnice