TUZLARIJE - KULTURA

13.04.2015.
Retrospektiva ˝Forma, boja, jazz i ja˝ Zdravka Novaka
U povodu pravoslavnog praznika Vaskrsa u Vladičanskom dvoru je otvorena retrospektivna izložba slika tuzlanskog umjetnika Zdravka Novaka. Ovom izložbom naš sugrađanin je obilježio 51. godišnjicu umjetničkog rada i djelovanja.

Tuzlarije


- Drago mi je što je izložba organizovana u Dvoru iz razloga što sam ja dugo godina živio nekih 150 metara odavdje i upravo tu su nastali radovi koje sam izložio. Među njima je i slika „Husinski rudar“, koja je moje najstarije djelo. Svaki rad je drugačiji i zanimljiv je na svoj način – rekao je Novak za Tuzlarije.

Tuzlarije


Na izložbi su se našli i likovni radovi u metalu kakvi se rijetko viđaju u BiH. Izloženi su i crteži olovkom i perom za koje je karakterističan tuzlanski motiv, posebno stare Tuzle, zatim apstrakcija, u koju je Zdravko Novak zakoračio sa jednom koloristički bogatom serijom slika.

Retrospektivna izložba pod nazivom „Forma, boja, jazz i ja“ privukla je neuobičajeno veliki broj ljubitelja umjetnosti, a sam čin svečanog otvaranja uveličao je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom. Poslušajte šta je kazao i osjetite dio atmosfere koja je vladala na ovom događaju.



O autoru...

Zdravko Novak je rođen u Tuzli 1.4. 1934.godine. U Tuzli završava osnovnu i muzičku školu, a nakon toga gimnaziju. U Beogradu je završio Akademiju primjenjenih umjetnosti, odsjek slikarstvo 1959.godine. Prema njegovim riječima, najviše je naučio od profesora Mate Zlamalika, Branka Šotre, Pavla Vasića, Aleksandra Tomaševića i Rajka Nikolića. Za cijelo vrijeme studija svirao je jazz muziku sa poznatim beogradskim muzičarima, a jedno vrijeme je bio zaposlen kao muzičar na RTV Beograd. Vraća se u Tuzlu i radi u prosvjeti kao profesor, a zatim se zapošljava u kombinatu "SODASO" i fabrici "Dita". Snimio je četiri CD-a evergreen i jazz muzike na saksofonu i flauti sa poznatim jazz muzičarima. Poznat je njegov slogan "Miriše bijelo", a dao je ime sportskom objektu "Mejdan", solaninom začinu "DO-DO" i još mnogo toga. Dobitnik je plaketa grada Tuzle i Sportskog društva "Sloboda"za zasluge na sportskom polju. Novak je izlagao u zemlji i inostranstvu, samostalno 20 puta, a učestvovao je i u preko 100 kolektivnih izložbi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice