TUZLARIJE - KULTURA

12.04.2015.
Vaskršnji koncert
Iz Tuzle poslana poruka mira, ljubavi i tolerancije
U organizaciji Crkvene opštine tuzlanske, Kola srpskih sestara, i Svetosavske omladinske zajednice, večeras je u Narodnom pozorištu Tuzla održan koncert pod nazivom „Veče balkanske muzike“.



Prema riječima Miloša Trišića, paroha tuzlanskog, koncert je po prvi put organizovan u povodu velikog praznika Vaskrsa.

Tuzlarije


- Prvenstveno nam je bila želja da ovaj praznik proslavimo sa svim našim sugrađanima. Na ovaj način želimo da zajednički širimo mir, ljubav, slogu i sreću. Proslavljajući sveto vaskrsenje Hristovo mi se radujemo jer je On pobijedio smrt, dobro je pobijedilo zlo i na kraju pobijedili su mir, ljubav, zdravlje i napredak – izjavio je Trišić za Tuzlarije.

U jednoiposatnom programu nastupila je Etno grupa „Trag" iz Laktaša. Radi se o vokalno-instrumentalnom sastavu koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana. Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu.

Tuzlarije


- U želji da izvornu muziku spasimo od zaborava, ali i približimo uhu današnje muzike, u tradicionalne ritmove i melos utkali smo sopstvene aranžmane. Time smo ovoj muzici udahnuli svoj lični izraz, ali i duh našeg vremena – izjavila je Valentina Miletić, umjetnički rukovodilac Etno grupe „Trag“.

Grupu čini deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Akcenat je na tradicionalnim glasovima i instrumentima (frule, gajde, kaval, tarabuke, tapan), ali u sastavu su i klasični instrumenti – gitara i violina, kao i moderni (elektronski) – klavir (stage piano) i bas-gitara. “Trag” djeluje od 2003. godine i nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini, regionu i inostranstvu. Publika u Narodnom pozorištu je bila u prilici da posluša pjesme iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

U povodu Vasakrsa i pedesete godišnjice rada Tuzlaka i akademskog slikara Zdravka Novaka, sutra će u Vladičanskom dvoru biti otvorena izložba. Izložbu će otvoriti Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Pokrovitelj koncerta bila je Eparhija zvorničko-tuzlanska.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice