TUZLARIJE - KULTURA

18.04.2015.
Otvorena izložba:
˝Nacionalni spomenici BiH na prostoru Grada Tuzle˝
Povodom 18. aprila Međunarodnog dana spomenika u Narodnom pozorištu Tuzla otvorena je izložba “Nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine na prostoru Grada Tuzle“, autora doc. dr. sc. Edina Jahića. Izložbu su priredili Grad Tuzla, Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Narodno pozorište Tuzla.



Na prostoru Grada Tuzle nalazi se trinaest kulturnih dobara koja su proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

- Upravo ta činjenica je glavni razlog zašto smo se odlučili da napravimo ovu izložbu. Kada su u pitanju nacionalni spomenicni, uglavnom je riječ o vjerskim objektima dok imamo i jedan dio stećaka iz 15. i 16.vijeka, kao i industrijsku proizvodnju soli. Tu je i stara bolnica Hastahana i pokretna dobra koja se nalaze u Arhivu TK i Međunarodnoj galeriji portreta, rekao je za Tuzlarije autor Jahić koji je inače doktorirao upravo na ovu temu.

Među nacionalnim spomenicima se nalaze i Poljska (Turalibegova) džamija sa grobljem i turbetom, graditeljska cjelina, Šarena (Časna, Atik, Gradska, Behram-begova) džamija sa haremom, ulazni portal i mjesto Behram-begove medrese, graditeljska cjelina, Nekropola sa stećcima u Starim kućama, Donje Breške, historijsko područje, Zbirka “Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije“ u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, pokretno dobro, te nekoliko dobara historijskog naslijeđa pravoslavne i katoličke crkve.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon izložbe ukazano je na značaj Međunarodnog dana spomenika, zatim su predstavljeni nacionalni spomenici u BiH, a prikazan je trinaestominutni film o ovoj temi. Svojim nastupom program su obogatili polaznici Škole harmonike Dejana Milkunića i glumac Nedim Malkočević.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena narednih sedam dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice