TUZLARIJE - KULTURA

21.04.2015.
Dramska sekcija KŠC-a ˝Sveti Franjo˝
U srijedu premijera predstave DNA Dennis Kellyja
Na sceni Doma mladih Tuzla u srijedu, 22.04.2015. s početkom u 19 sati, biće upriličena premijera predstave DNA autora Dennis Kellyja. Predstavu je režirala Ivana Milosavljević, a izvodi je dramska sekcija JU Katoličkog školskog centra sv Franjo.

Tuzlarije


Tema ove predstave je vršnjačko nasilje koje je sve više zastupljeno u našem društvu. Iako je pisac u prvi plan stavio važnost identiteta neke grupe u koju se pojedinac želi uključiti svim svojim snagama iako bi to moglo loše završiti po njega, predstava je urađena da odgovori na pitanje: što kada žrtva postane tlačitelj (odnosno onaj koji ima dominaciju, moć), da bi i dala odgovor da žrtva nasilja uvijek ostaje žrtva, pa i onda kada je u moći da drugome nanese nasilje jer tada postupa po modelu. Na taj način predstava je pretvorena u psihološku dramu jer tlačitelj ne shvaća da je žrtva i da sve ono što se zbiva drugome ustvari se događa njemu.

Tuzlarije


U predstavi je važan odnos pojedinca i većine, moć pojedinca u grupi, grupna kohezija, zatvorenost grupe, identitet, okrutnost mladog čovjeka, grupni identitet, odgovornost, moral.
Predstava DNA će se izvesti na 13. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu u organizaciji Amaterskog pozorišta ’’Neretva’’ Konjic u četvrtak 23.04.2015. godine, a već u subotu 25.04.2015. na sceni Centra za kulturu Travnik na 14. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH u organizaciji Centra za dramski odgoj iz Mostara.

Tuzlarije


’’ Zahvaljujući mr. Vlatku Rosiću, ravnatelja Katoličkog školskog centra ’’Sv. Franjo’’ u Tuzli, evo već sedma školska predstava doživljava svoju premijeru. Lijepo je se osvrnuti nazad i vidjeti put kojeg su prethodne generacije otvorile novim. Prošlogodišnja predstava Antigona je ostvarila izuzetne rezultate i još uvijek se izvodi. U svibnju mjesecu, točnije 17. Svibnja, će se izvesti na Internacionalnom festivalu Jadran fest 2015. u Vodicama gdje će kao najbolja prošlogodišnja predstava sa festivala Fedra u Bugojnu predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Sada već imamo novu predstavu i prijave na festivale. Rad na ovoj predstavi je bio izuzetno kompleksan jer su se konstantno otvarale nove sfere, nova pitanja. Koliko smo spremni odbaciti sebe da bi postali dio neke grupe pa i onda kada ta grupa traži previše od nas? Je li važan pojedinac ili dobrobit cijele grupe? Važnost dominacije u grupi? I druga. Zahvaljujem direktorici Opće gimnazije Žani Altumbabić, profesorima i roditeljima što su nam davali podršku za rad’’ - kazala je Ivana Milosavljević

’’Kao članica dramske sekcije Opće gimnazije „Sv. Franjo“ do sad sam igrala u četiri predstave. U „Mostu“, „Uježu“, „Antigoni“ i evo četvrtu godinu u predstavi „DNA“. Svaka od ovih predstava ima svoje specifičnosti i sve se međusobno veoma razlikuju, što nama koji igramo te predstave omogućava da proživimo različite sudbine likova koje igramo. Nagrade koje smo osvajali na mnogobrojnim festivalima (u našoj državi, ali i šire) čine našu motivaciju i želju za napretkom još većom, jer samim tim vidimo koliko vrijedi to što mi toliko volimo raditi. Drago mi je što u svakoj predstavi koju smo do sada radili (od komedija, tragedija i psiholoških drama) možemo pronaći sebe i lik koji igramo prilagoditi sebi. U ovogodišnjoj „DNA“ želimo na poseban način približiti publici činjenicu koliko je zapravo nasilje u današnje vrijeme prisutno među mladima. Kroz pjevanje, sviranje i glumu, raznim scenskim elementima i autorskom muzikom želimo to sve učiniti interesantnijim, te želimo ukazati na to koliko mi gubimo sebe u svom nastojanju da budemo prihvaćeni u društvu’’- kazala je Anja Marković, učenica IV razreda.

U predstavi igraju: Asja Grabić, Luka Spasojević, Amila Žero, Mateja Tokić, Anja Marković, Azra Topčagić, Dorotea Josić, Filip Peranović, Darja Hajdukov, Luka Marjanović, Šejla Hurić, Sandra Pejić. Autorska glazba: Nikolina Tomić. Svjetlo: Viktor Knežević

Ulaz za predstavu je besplatan, no pozivamo sve one koji mogu dati svoj doprinos za učenike iz KŠC-a u potrebi da ostave svoj prilog u kutiji koja će se nalaziti holu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice