TUZLARIJE - KULTURA

19.04.2015.
Nakon Tuzle:
Izložba ˝Spoznaj, prepoznaj, promijeni˝ u Banja Luci
Nakon Tuzle, izložba "Spoznaj, prepoznaj, promijeni" otvorena je večeras u galeriji umjetnika "Galerija" u Banja Luci. Izložbu su zajedno organizovali Omladinski pokret "Revolt" iz Tuzle i Udruženje građana "Oštra Nula" iz Banja Luke.

Tuzlarije


Banjalučanima se predstavilo 13 autora/ica sa područja Bosne i Hercegovine, koji su fotografije poslali putem konkursa, a kojima su pokazali svoje viđenje Bosne i Hercegovine kroz prizmu ljudskih prava, aktuelnih političkih i socijalnih dešavanja, situaciju za vrijeme i nakon februarskih protesta, majskih poplava, te oktobarskih izbora.

Stručni žiri je od 40 fotografija izabrao tri najbolje čiji su autori novčano nagrađeni. Amar Bidžević iz Sarajeva sa fotografijom „Ulični svirač" je osvojio prvo mjesto, drugu nagradu je odnio Edim Turčinović iz Tuzle, a treća nagrada otišla je u ruke Edina Skokića, također iz Tuzle.



- Nama je posebno zadovoljstvo što će fotografije mladih fotografa i fotografkinja imati priliku da vidi veći broj ljudi, jer na taj način se umjetnicima daje dodatna motivacija da nastave dalje da se bave fotografijom, a ko zna, možda neko od njih dobije i poslovnu ponudu, jer zaista riječ je o jako talentovanim mladim ljudima - kazala je za Tuzlarije Nina Zupan iz Omladinskog pokreta "Revolt".

Ona je dodala da je na izloženim fotografijama prikazana cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini, a ne samo u Tuzli i TK.

- U našoj državi ima i lijepih stvari, koje su manje prikazane na ovim fotografijama, ali je to onda dobar pokazatelj kako se mladi osjećaju u svojoj državi i kako je oni vide. Ovo je između ostalog i poruka našim političarima i političarkama, ako ne čujete naše jasne, verbalne poruke, mi smo dovoljno kreativni da ih čujete i na drugačiji način, pitanje je samo da li želite da ih čujete - dodala je Zupan.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena do 26. aprila.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice