TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2015.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Predstavljena knjiga ˝Može li biti da nema čovjeka˝


Sinoć je Tuzlanska biblioteka Derviš Sušić otvorila vrata za predstavljanje još jednog interesantnog književnog djela. Naime, u velikoj sali promovisana je prva knjiga mladog autora iz Tuzle Damira Selimovića "Može li biti da nema čovjeka". Promotori su bili: profesorice Indira Durmić i Amira Hukić. Kao izdavač djela prisutnima se obratio Ilija Matić, predsjednik Udruženja Hrast Gunja iz Županje.

Tuzlarije


Damir Selimović je inače učenik srednje Medicinske škole Tuzla i njegovi školski drugari bili su zaduženi da ovu promociju uljepšaju kulturno-zabavnim programom koji su priredili uz pomoć svojih profesorica.

Kada se jednog novembra, sada već davne, 1998. godine rodio plavooki i plavokosi dječačić, ni slutila nisam da će mi prirasti srcu i ostaviti traga u životu. Odrastanje, djetinjstvo i školovanje sastavni su dijelovi našeg života, a ja sam njega pratila na tim njegovim stazama. Od jednog malog, povučenog, izuzetno kulturnog i vrijednog dječaka on je, zahvaljujući svome trudu, radu i zaljubljenosti u lijepu riječ, danas ovo što jeste. Svom učeniku Damiru čestitam što je svoj dosadašnji rad i trud uspješno pretočio u blago, knjigu, trajnu vrijednost, u njegov prvenac, koji će vam, kad ga pročitate, pomoći u nastojanju da svi održimo ljubav i ljepotu u ovom vremenu izopačenosti i iskrivljenih moralnih vrijednosti, jer je izraz ljubavi prema životu i voljenoj osobi, kazala je profesorica Hukić.

Tuzlarije


Damirova knjiga namijenjena je onima koji vjeruju u čarobnu moć ljubavi. Priča je ovo, koja nas na prvo čitanje, mora osvojiti i vratiti u ono najljepše doba, doba prve zaljubljenosti. Pokrenut će ona u nama emocije, nadahnuti nam dušu, osvježiti je. Učinit će da se i mi, ako to već nismo, osjećamo zaljubljeno. Priča je puna nježnosti, neposredne ljepote ljubavnog osjećaja, lirskih iskaza u kojima je čednu vedrinu duše, toplinu, suosjećanje, nadu, zanos, suživljenost, požrtvovanje, prijateljstvo... autor pretočio u himnu ljubavi.

Zato je ona i podsjetnik onima koji su zaboravili da vole ili zaključali svoju ljubav duboko u sebi da je vrijeme da dušu osvježe, orose, ožive, probude je i počnu iznova da vjeruju u ljubav, ali i zvijezda vodilja za one zaljubljene i one koji vjeruju da još u ljudima ima čovječnosti, dobrote, iskrenosti i mjesta za ljubav. Svojom pričom on se hrabro bori za ljubav, za ljepotu, za život
O knjizi je također pred brojnim ljubiteljima pisane riječi govorila i prof. Indira Durmić. Ispred UG Hrast-Gunja naziočio je i urednik i predsjednik Ilija Matić iz Županje. Voditeljica vrlo uspješne književne tribine bila je Irma Avdić iz Tuzle.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice