TUZLARIJE - KULTURA

22.04.2015.
Izložba Borisa Pejića
Aktovi i portreti izazvali veliku pažnju publike
U Međunarodnoj galeriji portreta sinoć je otvorena samostalna izložba nagrađenog autora sa XV Internacionalnog bijenalnog festivala portreta – INTERBIFEP-a Borisa Pejića iz Tuzle. Izložba portreta i aktova izazvala je veliku pažnju ljubitelja likovne umjetnosti, a radovi su, prema riječima Pejića, nastali tokom njegovog školovanja.



- Moja prva izložba je bila u Kući plamena mira i to mi je zapravo bio poticaj da upišem Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Drugu izložbu sam organizovao u Galeriji Kristijan Kreković u Tuzli, a treću sam imao u Maglaju prošle godine – rekao je Pejić za Tuzlarije.

Na ovoj izložbi se predstavio sa 48 slika i crteža.

- To su zapravo moji studijski radovi koje do sada nisam, u ovolikom broju, izlagao pred publikom. Ideja za izložbu je nastala nakon osvajanja nagrade na INTERBIFEPU gdje sam u konkurenciji od 100 autora ostvario zapažen rezultat, što nije mala stvar – dodao je Pejić.

Tuzlarije


Kritički osvrt na Borisove radove dala je Maja Hrvanović, akademska grafičarka.

- Afinitet ka vizualizaciji nečega sličnog našoj stvarnosti kakvu poznajemo opstaje uprkos prevlasti multimedijalne postmodernističke realizacije slike. Kompozicija, boja, linija, prostor čine jedinstvenu kombinatoriku relanog prikaza ljudske figure posredovane umjetničkom inteligencijom, viđenjem samog stvaraoca. Povratak reafirmaciji figure, slikarstvu iluzije prostora daje finu korispodenciju sa tradicionalnim slikarstvom uz vlastiti izraz individue i njene fizionomije. Slikarski prikazi Borisa Pejića u kasnijoj fazi istraživanja bivaju podvrgnuti procesu transformacije balansirajući između mimetičke prepoznatljivosti i vizuelne neodređenosti. Kontinuiranom igrom plohe i linije, forme i antiforme autor preoblikuje slikarski odnos između figuracije i apstrakcije – kazala je Hrvanović dodajući da autor svjesno prelazi granicu između dvodimenzonalnosti i trodimenzionalnosti, te kod posmatrača osvještava složeniji proces gledanja i apstraktnog promišljanja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Boris Pejić je u Tuzli 23. rujna 1988. godine. Srednju Turističko-ugostiteljsku školu završio je 2007. godine u Tuzli. Na Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu upisao se 2008. godine. Magistrirao je na odjelu-odsjeku slikarstva u klasi red. prof. Antuna Borisa Švaljeka 2013. godine. Dobitnik je diplome za fotografiju na 15. Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta - INTERBIFEP Tuzla 2013., Nagrade Općine Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh u 2013., 2012., 2011. i 2010. godini, te rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru u akademskoj godini 2008./2009. Predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru su prilikom službene posjete bivšem Predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću poklonili sliku Borisa Pejića „Guslači“ 2011. godine.

Tuzlarije


Član je Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, umjetničke grupe Lucido i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla. Izlagao je na tri samostalne i četrdeset jednoj skupnoj izložbi. Sudjelovao je na šesnaest likovnih kolonija i festivala umjetnosti. Pored slikarstva bavi se fotografijom i grafičkim dizajnom. Živi i radi u Tuzli kao profesor likovne umjetnosti i nastavnik likovnog odgoja u Katoličkom školskom centru „Sv. Franjo“ Tuzla.

Izložba ostaje otvorena do kraja ovog mjeseca.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice