TUZLARIJE - KULTURA

28.04.2015.
Bošnjačka zajednica kulture ˝Preporod˝ Tuzla
Održana radionica ˝Kultura sjećanja˝
Tuzlarije


Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Tuzla, u petak 24.4.2015., organizovala je radionicu na temu "Kultura sjećanja" a predavač je bila mr.sc. Šuhreta Dumanić, novinarka i publicist iz Opatije. Mr. Šuhreta Dumanić govorila je o materijalnom i nematerijalnom društvenom naslijeđu, zatim o odnosu Evropske unije prema kulturnom naslijeđu. Poseban akcenat stavljen je na materijalno i nematerijalno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Rijeci dobrodošlice prisutnim uputila je mr.sc. Enisa Žunić, predsjednica BZK "Preporod" Tuzla.

Tuzlarije


Tokom interaktivne radionice učesnice su govorile o starim predmetima koje su donijele na radionicu a koji za njih imaju poseban značaj. Sve učesnice su, opisujući predmete (serdžadu, pribor za bosansku kahvu, prsten, keranje i druge predmete) govorile o svojim nenama, majkama i ženama iz svojih porodica koje su njegovale i čuvale, u svojim seharama, ta naša porodična blaga, prenoseći ih s generacije na generaciju.

Tuzlarije


"Kulturna baština se čuva u sadašnjosti da bila ostavljeno naslijeđe za dobrobit budućim generacijama" -rekla je mr. Dumanić. "Ona je vezana za osjećaj identiteta i kontinuiteta. Dakle, to smo mi. A mi već gubimo sliku u sebi. Ko smo? Šta smo? Odakle smo?"

Razgovarano je o kući i kućnom ambijentu u kojem je duša kuće bila majka ili nena, kao i o komšiluku kao izvanrednom miljeu u kojem su sigurno odrastala djeca i u kojem se živjelo u rahatluku.

Tuzlarije


Učesnice radionice napisale su i nekoliko poruka mladima u kojima ih savjetuju da budu strpljivi, uče, više međusobo komuniciraju, njeguju kulturnu baštinu, čuvaju svoje običaje i prenose ih na buduće generacije.

Zaključeno je da ovakve radionice, razgovore i druženja treba češće organizovati. Ova radionica je imala jedan pozitivan odjek. U današnje vrijeme kada smo otuđeni jedni od drugih, zbog "nedostatka vremena" ovakve radionice i druženja su neophodna, kako bi se stariji prisjetili lijepih vremena, a mlade učili o tradiciji i običajima.

Osmrtnicama ba smrtovnice