TUZLARIJE - KULTURA

27.04.2015.
Film „Stupica nevidljivog djeteta“ u kinima u BiH
Tuzlanska i sarajevska premijera početkom maja
Film „Stupica nevidljivog djeteta“, reditelja i scenariste Šemsudina Gegića, tokom mjeseca maja imat će niz projekcija u kinima širom Bosne i Hercegovine i dijaspore.Dugometražni, igrano-dokumentarni film „Stupica nevidljivog djeteta“, dobio je izuzetne kritike te izazvao veliko interesovanje publike, a značajni svjetski mediji ocijenili su ga kao jedno od najboljih filmskih ostvarenja o proteklom ratu.

Tuzlarije


Film govori o dečaku Alenu Muhiću, koji traga za svojim biološkim roditeljima, ali ga oni izbjegavaju i ne žele ga sresti. Majka ga je rodila na početku rata, nakon što je silovana. Nakon poroda, ona ga ostavlja i zauvijek odlazi. Odrastao, Alen traga za majkom i ocem silovateljem, srpskim vojnikom optuženim za zločin silovanja pred Tribunalom u Hagu. Film gledaoca suočava sa iskustvima traganja žrtve za svojim identitetom. Donosi nam iskustva iskonske borbe čovjeka protiv zla, njegovog suočavanja sa posljedicama rata i pokušajima integrisanja u društveni život.

Nakon izuzetno zapažene bosanskohercegovačke premijere filma „Stupica nevidljivog djeteta“, koja je nedavno održana u Goraždu, od početka maja bit će organizovane nove projekcije. U tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru, projekcija će biti upriličena 5. maja 2015. a u Cinema City u Sarajevu projekcija je 7. maja 2015. Nakon toga uslijedit će niz projekcija u kinima i kulturnim centrima širom BiH. Veliko interesovanje za film postoji i u dijaspori, a trenutno se vode razgovori o definisanju termina za projekcije u Evropi i Americi. Distributer filma je BMG Bosanska medijska grupa.


Priredio(la): Bosanska medijska grupa