TUZLARIJE - KULTURA

28.04.2015.
GKUD „Bosna“ Tuzla
Svečanom akademijom obilježena 70. godišnjica
Članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Bosna" večeras su u Bosanskom kulturnom centru održali Svečanu akademiju u povodu veoma značajnog jubileja, 70. godišnjice postojanja i rada.



- Svečanom akademijom naše društvo je zvanično otvorilo program obilježavanja velikog jubileja, u sklopu kojeg ćemo se predstaviti sa svime što smo tokom 70 godina radili. Pored koncerata i druženja, kako u segmentu folklornog rada, uz narodni orkestar i sve druge sekcije će biti uključene u promociju samog društva – kazao je Nedim Pirić, predsjednik GKUD „Bosna“ Tuzla.

Tuzlarije


Upravni odbor Društva uručio je povelje zaslužnim članovima kao i institucijama koje pomažu rad ovog folklornog ansambla.

Poveljela je uručena Gradu Tuzla, odnosno gradonačelniku Jasminu Imamović. Povelje su također dobili i sljedeći članovi Društva: Dušek Čestimir, Ibril Bibić – posthumno, Džemal Hadžihasanović, Dragan Houdek – posthumno, Gordana Perić – posthumno, Nikola Slavuljica, Hasan Smajlović, Dragoljub Todorović – Čimpe i Miško Katušić – posthumno.

Tuzlarije


Društvo ˝Bosna˝, koji je ranije nosilo naziv ˝Mitar Trifunović Učo˝, za svoje je uspjehe tokom proteklih 70 godina nagrađivano više puta, a u posljednje vrijedme dostojno predstavljaju naš grad i državu širom svijeta. Društvo njeguje folklornu tradiciju naroda BiH i zemalja u okruženju, prezentujući to kroz narodnu nošnju, igru i pjesmu. U pripremi je i fotomonografija koja će izaći u mjesecu augustu, u kojoj će, između ostalog, biti spomenuti svi oni koji su bili članovi ovog društva.

Svečani dio akademije svojim nastupom obogatili su Ansambl „Iskre“, GUD „Lege Artis“, učenici Srednje muzičke škole, balerine iz Osnovne muzičke škole i članovi GKUD „Bosna“ Tuzla.

Pogledajte izvedbu koreografije "Ero sa onoga svijeta"


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Foto: Edim Turčinović

Osmrtnicama ba smrtovnice