TUZLARIJE - KULTURA

04.05.2015.
Premijera filma ˝Stupica nevidljivog djeteta˝
Priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Tuzlanska premijera dokumentarno-igranog filma "Stupica nevidljivog djeteta", režisera Šemsudina Gegića, o sudbini Alena Muhića, mladića kojeg je silovana majka ostavila nakon poroda, biće upriličena sutra u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u 19:30h. O filmu kao i samoj temi ratnih silovanja i djece koja su rođena iz tog čina bilo je riječi na danas održanoj press konferenciji gdje su se novinarima obratili režiser Šemsudin Gegić, Alen Muhić, mladi bh. glumac Armin Omerović koji u filmu glumi Alena te glumica Nina Terzić.

Tuzlarije


Alen je rođen ratne 1993. godine u improviziranoj bolnici u Foči. Majka mu je silovana 1992. godine, protjerana je u Goražde i po rođenju ga je ostavila u bolnici. O njemu se brinulo osoblje bolnice, a kasnije su ga usvojili Muharem i Advija Muhić koji ga nisu željeli ostaviti na milost i nemilost životu.

Režiser Šemsudin Gegić odlučio je snimiti i drugi film o ovom mladom momku. Prvi se zvao "Dječak iz ratnog filma" i snimljen je kada je Alen imao samo 11 godina. Sada je priča dobila svoj zaključak u dokumentarnom filmu „Stupica nevidljivog djeteta“

Šemsudin Gegić danas je naglasio da je Alen od nevidljivog djeteta, što je termin koji se koristi za djecu rođenu nakon silovanja i čiji identiteti se sakrivaju, tražeći svoj rodni identitet i suočivši se s njim, postao "vidljivo" dijete. Dodao je da film nikome “ne ubada prst u oko”, niti koga proziva, nikoga nacionalistički ne određuje. Smatra da je film kao umjetnost, koja je napravljena na dokumentu, zapravo film doživljaja, a ne optuživanja.

Tuzlarije


Alen Muhić je kazao da je kroz ovaj film želio da sazna ko su njegovi biološki roditelji i da oslobodi svoj identitet. Također, uspio je da upozna biološku porodicu svoje majke. Za oca je kazao da ga treba vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to je zatvor. Pogledajte šta je još rekao.



Nina Terzić, Armin Omerović i Šemsudin Gegić o ovom filmu su još kazali:



Film "Stupica nevidljivog djeteta" je snimljen u okviru serijala "Oral history“ koji producira Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Kažimo i to da su izuzetan doprinos u snimanju ovog filma dali i Tuzlaci: sopranistica Vedrana Šimić, gitarist Sanel Redžić te snimatelji Eldin Bosankić i Samir Neimarlija.

Nakon Tuzle uslijedit će niz projekcija u kinima i kulturnim centrima širom BiH. Veliko interesovanje za film postoji i u dijaspori, a trenutno se vode razgovori o definisanju termina za projekcije u Evropi i Americi. Distributer filma je BMG Bosanska medijska grupa.

Karte za film po cijeni od 5KM možete kupiti u Marketing službi Bosanskog kulturnog centra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice