TUZLARIJE - KULTURA

03.05.2015.
Film ˝Stupica nevidljivog djeteta˝ 5. maja u BKC-u
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla, 5. maja 2015. godine bit će održana tuzlanska premijera dokumentarno-igranog filma „Stupica nevidljivog djeteta“, režisera Šemsudina Gegića.

Tim povodom će u ponedjeljak, 4. maja 2015. godine, sa početkom u 11.00 sati, u velikom holu Bosanskog kulturnog centra Tuzla, biti upriličena press konferencija, na kojoj će govoriti glavni akteri filma: Alen Muhić i Armin Omerović, te režiser Šemsudin Gegić.



Dugometražni, igrano-dokumentarni film "Stupica nevidljivog djeteta", dobio je izuzetne kritike te izazvao veliko interesovanje publike, a značajni svjetski mediji ocijenili su ga kao jedno od najboljih filmskih ostvarenja o proteklom ratu.

Tuzlarije


Film govori o dečaku Alenu Muhiću, koji traga za svojim biološkim roditeljima, ali ga oni izbjegavaju i ne žele ga sresti. Majka ga je rodila na početku rata, nakon što je silovana. Nakon poroda, ona ga ostavlja i zauvijek odlazi. Odrastao, Alen traga za majkom i ocem silovateljem, srpskim vojnikom optuženim za zločin silovanja pred Tribunalom u Hagu. Film gledaoca suočava sa iskustvima traganja žrtve za svojim identitetom. Donosi nam iskustva iskonske borbe čovjeka protiv zla, njegovog suočavanja sa posljedicama rata i pokušajima integrisanja u društveni život.

Nakon izuzetno zapažene bosanskohercegovačke premijere filma "Stupica nevidljivog djeteta", koja je nedavno održana u Goraždu, od početka maja bit će organizovane nove projekcije. U tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru, projekcija će biti upriličena 5. maja 2015. a u Cinema City u Sarajevu projekcija je 7. maja 2015. Nakon toga uslijedit će niz projekcija u kinima i kulturnim centrima širom BiH. Veliko interesovanje za film postoji i u dijaspori, a trenutno se vode razgovori o definisanju termina za projekcije u Evropi i Americi. Distributer filma je BMG Bosanska medijska grupa.

Osmrtnicama ba smrtovnice