TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2015.
55. Festival hrvatskih kazališnih amatera
Bosnu i Hercegovinu uspješno predstavljala Dramska sekcija KŠC Tuzla
U turističkom gradiću Vodicama, održan je ovogodišnji jubilarni, nacionalni, 55. Festival hrvatskih kazališnih amatera. U sklopu njega, odvijao se i 11. Međunarodni festival Jadran koji je ugostio najbolja pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske.

Tuzlarije

Bosnu i Hercegovinu predstavljala je Dramska sekcija JU Katoličkog školskog centra (Opća Gimnazija) "Sveti Franjo", Tuzla, čiji su glumci izveli antičko djelo „Antigona“. Ova antička drama je obrađena na specifičan način i do sada je osvojila nekoliko nagrada u BiH. U predstavi su bile istaknute glasovne sposobnosti učenika, kao i njihova kreativnost u izradi likova, a likove su utjelovili: Andrea Lukić, Mario Šaran, Anja Marković, Nikola Andrić, Tarik Atlić, Irina Hajdukov, Ivana Šuster, Amila Sakić, Asja Grabić, Darja Hajdukov, Azra Topčagić, Mateja Tokić. Režiju potpisuje Ivana Milosavljević, glumica i profesorica pedagogije i psihologije.


Tuzlarije


Uz Tuzlake, tijekom 3-dnevnog pozorišnog festivala, gdje su se od 180 prijavljenih hrvatskih predstava, odigrale 22 najbolje u Hrvatskoj, gostovala su pozorišta iz Slovenije i Mađarske, a među najboljim hrvatskim pozorištima, našlo se i ono iz Belog Manastira, s kojima je tuzlanska pozorišna scena u uspješnoj dugogodišnjoj saradnji.

Tuzlarije


Pozorište iz Belog Manastira predstavilo se s dramom „Dnevnik Anne Frank“, povodom obilježavanja 70 godina antifažizma i smrti Anne Frank. Ulogu Anne ponijela je 15-godišnja Dunja Vlahek koja je nominirana za najbolju glumicu u Hrvatskoj. Na svečanosti zatvaranja festivala, dodjeljenje su nagrade i priznanja, a belomanastirsko pozorište, predstavljala je Daniela Taslidžić Herman, inače, naša tuzlanska studentica historije, dok je priznanje u ime Dramske sekcije Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo", Tuzla primila Ivana Milosavljević. Prema očekivanjima, Anne Frank tuzlanskoj će se publici predstaviti na jesen.



Osmrtnicama ba smrtovnice