TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2015.
Slike Zehrine Karić pred publikom u Nišu
U Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umjetnosti u Nišu (Srbija), otvorena je izložba slika mlade Lukavčanke Zehrine Karić pod nazivom „Razglednice s Marsa- Iskustvo enformela u slikanju kosmičkih pejzaža“.

Tuzlarije


Zehrina je još od ranog djetinjstva pokazivala afinitete prema umjetnosti, pa je tako i svoje obrazovanje usmjerila u tome pravcu. Kako nam je kazala, umjetnost je neizostavni dio njenog života.

Publici u Nišu autorica se predstavila sa petnaest slika, kružnog formata, a koje su rađene kombinovanom tehnikom.

- Razglednice sa Marsa- Iskustvo enformela u slikanju kosmičkih pejzaža je ciklus koji je nastao u toku pohađanja nastave na master studiju Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Slike su kružnog formata a tehnika je enformel. Kombinacija pijeska sa papirnom pulpom, te slikanje je doprinjelo da slike djeluju realistično. Jedna od druge se razlikuju po teksturi, ali i svjetlini, tako što ciklus počinje sa najsvjetlijom a završava najtamnijom bojom, kazala je Zehrina za Tuzlarije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba u Nišu se realizuje u okviru Konkursa za samostalne, autorske i grupne izložbe i umjetničke projekte u 2014 – 2015. godini u Koncertno – izložbenom prostoru FU koji je raspisao Fakultet umjetnosti Univerziteta u Nišu. Pravo učešća na konkursu imali su svi likovni i vizuelni umjetnici koji su završili studije na nekom od umjetničkih fakulteta u zemlji i inostranstvu. Program je selektovao Savjet KIP, a izložba ostaje otvorena do 27. maja.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice