TUZLARIJE - KULTURA

15.05.2015.
Zlatni paž za predstavu DNA u režiji Ivane Milosavljević
Ovogodišnji selektor 58. Majskih igara, gospodin Radoslav Rale Milenković je pregledavši preko 40 prijavljenih predstava odabrao tuzlansku predstavu DNA, autora Dennis Kelly-ja u izvedbi dramske sekcije Opće gimnazije Katoličkog školskog centra ‘’Sv. Franjo’’ Tuzla. Naime radi se o 58. Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva za decu i mlade, Bečej (RS) 2015. gdje se u omladinskoj konkurenciji, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, ova predstava natjecala za nagrade sa još pet predstava iz regiona.

Tuzlarije


Izveštaj Stručnog žirija 58. "Majskih igara"

Stručni žiri 58. "Majskih igara", Međunarodnog festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih u sastavu Terezija Figura, glumica iz Novog Sada (predsjednica Žirija) i članice Suzana Lukić, glumica iz Beograda i Mihaela Stamenković, glumica iz Beograda nakon odgledanih predstava u konkurenciji predstava za mlade, donio je odluku da se u omladinskoj konkurenciji dodijeli nagrada Zlatni paž za predstavu DNA-najbolju predstavu u cjelini na ovom festivalu. Također, tu su još dvije nagrade i to: za najbolju Glavnu mušku ulogu na festivalu učeniku Luki Spasojević i za Najbolju originalnu muziku na festivalu učenici Nikolini Tomić.

Tuzlarije


Obrazloženje nagrade Zlatni paž od strane stručnog žirija: ‘’Odličnim odabirom komada reditelj je glumački ansambl suočio sa problemima odrastanja. Polazeći od sebe, glumci su izgradili karaktere nekih drugih ljudi, odnosno likova. Ova predstava otvara mnoga pitanje o kojima treba misliti i razgovarati.’’

Dječiji žiri je također ovu predstavu proglasio najboljom u cjelini u kategoriji mladi za mlade.

Luka Spasojević: ‘’Ova nagrada za mene predstavlja prije svega veliki uspjeh i podsticaj da u budućem radu dam svoj maksimum i budem još bolji. Velika zasluga za uspjeh ove predstave pripada našoj profesorici Ivani Milosavljević i cijeloj dramskoj sekciji kao i kolektivu naše skole. Počastvovan sam dobrim kritikama i svima se od srca zahvaljujem.’’

- Moram priznati da Katolički školski centar ‘’Sv. Franjo’’ i ove godine, kao i svih prethodnih, mnogo ulaže u svoje učenike i nastoji uvažiti svakog pojedinca te razviti njihove kapacitete do maksimuma. Da je to tako govori i sam uspjeh ove dramske sekcije koji prevazilazi i sama očekivanja školskog odgojno-obrazovnog rada s djecom. Lijepo je čuti pohvale i znati da uloženi rad se uvijek isplati. Važno je da i učenici čuju kritike za ono što rade, kako bi razvili sigurnost, stekli motivaciju za dalji rad. Mi već u nedjelju nastupamo na Jadran festu u Vodicama s predstavom Antigona kojoj će ovo biti 14 izvođenje i posljednje, ovaj put revijalno, kao predstavnici Bosne i Hercegovine, zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi na Fedra festivalu u Bugojnu - kazala je Ivana Milosavljević.

Osmrtnicama ba smrtovnice