TUZLARIJE - KULTURA

13.05.2015.
Izložba u BKC-u
„Ljubav u jednom dahu“ turskog autora Rehe Bilira
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla do 18. maja možete pogledati izlozbu fotografija turskog autora Rehe Bilira pod nazivom „Ašk Olsun“ – Ljubav u jednom dahu.

Tuzlarije


Faruk Ibrahimović, organizator izložbe ˝Ašk Olsun˝je rekao da je postavljeno 40 fotografija koje kroz četiri ciklusa prikazuju obred derviša, Mevlaninih sljedbenika. „Bilir je pokazao ceremoniju u kojoj derviši pokazuju ljubav ka Svevišnjem, a u takvoj atmosferi je, zbog rada u polutami, veoma teško snimati. Ipak, on je na fantastičan način predstavio ambijent i pokrete“ – dodao je Ibrahimović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ibrahimović je podsjetio da je Dželaludin Rumi Mevlana rođen 1207. godine, a do 18. i 19. stoljeća bio je nepoznat u Evropi i Americi.

"Tada je počelo veliko zanimanje za ovog, jednog od najvećih filozofa misticizma svih vremena, koji je postavio temelje savremenog egzistencijalizma. Obred "Sema" potakao je Mevlana pod utjecajem turskih običaja i kulture. Krajem 18. stoljeća počinje se sa prevođenjem njegove ljubavne poezije, a i Bilir se opredijelio da prikaže mističnost derviša u ovom kompaktnom izdanju", istakao je Ibrahimović, koji ima dobar uvid u tursku fotografiju, gdje je u Konyi i Istanbulu bio član žirija na dvije značajne izložbe.

Reha Bilir je rođen u Beysehiru. Diplomirao je farmaciju na Univerzitetu u Istanbulu. Učestvovao je na brojnim stranim i domaćim izložbama. Također, osvajač je mnogih nagrada za svoj rad na polju fotografije.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice