TUZLARIJE - KULTURA

11.05.2015.
XIV Međunarodnom horskom festivalu u Bijeljini
Zlatna medalja za Mješoviti hor ˝Lege Artis˝

Tuzlanski mješoviti hor „LEGE ARTIS“, osvojio je zlatnu medalju na XIV Međunarodnom horskom festivalu u Bijeljini. Hor pod vođstvom magistra Jasmina Hasića, predstavio se žiriju i publici, višeglasnim horskim kompozicijama. Tuzlaci su u vrlo jakoj konkurenciji horova iz regiona, među kojima su prednjačili akademski horovi, horovi srednjih muzičkih škola i horovi sa dugom tradicijom horskog pjevanja, u kategoriji kamernih mješovitih horova, vrlo visoko ocijenjeni od stručnog žirija kojeg su činili eminentni muzički stručnjaci iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovo je treća po redu medalja za Mješoviti hor „LEGE ARTIS“ osvojena do sada na „Majskim muzičkim svečanostima“u Bijeljini.

Tuzlarije


Prvu - srebrnu je tuzlanski hor koji će uskoro proslaviti tek treću godišnjicu svog djelovanja, osvojio 2013, a prošle se okitio bronzom. Međunarodni horski festival „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini, održava se svake godine počev od 2002.g. i u proteklim godinama je okupio više od 400 horova i preko 20.000 horskih pjevača iz Srbije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


U narednom periodu GUD „LEGE ARTIS“ počinje sa pripremama za Internacionalni horski šampionat koji će se održati u Ohridu od 27. – 31. augusta. Radi podsjećanja, tuzlanski „Lege Artis“ je selektiran od strane stručnog žirija Horskog šampionata u Ohridu, te će sa 30 – tak horova iz Rusije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Srbije, Turske, Rumunije, Češke, Izraela, Slovenije kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, učestvovati na ovom prestižnim Horskom šampionatu.

Priredio(la): GUD Lege Artis                


Osmrtnicama ba smrtovnice