TUZLARIJE - KULTURA

05.05.2015.
Izložba minijatura Jasenka Đorđevića u Kalesiji
U Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović“ u Kalesiji, u srijedu, 6. maja, sa početkom u 18 časova biće otvorena druga samostalna izložba minijatura Jasenka Đorđevića iz Tuzle.

Tuzlarije


Jasenko Đorđević se bavi nesvakidašnjom formom umjetnosti. On naime izrađuje minijaturne skulpture od grafitne olovke koje je predstavio i građanima Tuzle na svojoj prvoj samostalnoj izložbi.

- Od 2010. godine bavim se ovom vrstom umjetnosti koju sam otkrio slučajno, kao izazov za jednog ljubitelja minijatura i ispostavilo se da mi to jako odgovara. Osim posebnih vrsta olovaka većeg obima i sa tvrđim grafitom, potrebni su hirurški skalpeli, mirna ruka i dosta strpljenja, kazao je Đorđević za Tuzlarije.

Tuzlarije


Za nastanak jedne ovakve minijature potrebno je nekoliko sati za prve konture, a u zavisnosti od oblika neki se izrađuju i do mjesec dana. Prostor je taj koji diktira šta se može napraviti, ne dužina nego širina špica i još je dosta toga što bi autor volio da napravi.

O autoru...

Jasenko Đorđević je rođen u Tuzli 9.juna 1983.godine. Od svoje rane mladosti pokazivao je interesovanje za minijaturu, a od 2010.godine izrađuje skulpture na grafitu i jedan je od prvih koji se počeo baviti ovom vrstom umjetnosti. Jedini je na Balkanu i sigurno prvi u Evropi. Od 2012.godine član je ULUTK-a, a do sada je učestvovao na deset zajedničkih izložbi. Njegovi radovi u stalnoj su postavci muzeja olovaka u Cumbria, UK (Cumberland Pencil Musem). Dobitnik je nagrade na skulpturu i Grand Prix-a na 7. Bijenalu umjetnosti minijature BiH.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice