TUZLARIJE - KULTURA

26.05.2015.
Živopisni život Umoljana na slikama Admire Bradarić
U Galeriji Kristian Kreković u Tuzli večeras je otvorena izložba akademske slikarke Admire Bradarić iz Maglaja.

Izloženo je više od 20 radova koji, po riječima umjetnice, predstavljaju njenu igru i šarolik pogled na svijet koji je okružuje.

Tuzlarije


- Inspiraciju sam pronašla u selu Umoljani na Bjelašnici. Inspirirana sam bojama i životom ove planine pa sam pokušala dočarati svoj doživljaj i ujedno skrenuti pažnju na bogatstvo koje imamo, kazala je Bradarić za Tuzlarije.

Dodala je da je Bosna prelijepa zemlja, bogata i da je svi skupa trebamo čuvati.

- Možda su upravo ovi moji radovi pokazatelj toga i cilj mi je da kroz svoje slike pokažem ljepotu naše zemlje – rekla nam je Bradarić.

Tuzlarije


Po riječima Sanele Nuhanović, istoričarke umjetnosti i komparativistice umjetnosti, u ciklusu slika autorice Bradarić dominira dekorativni i ilustrativni pristup, plošnost te postupak stilizacije u obradi motiva.

- Osim toga, u ovim slikama možemo pronaći neke od karakteristika takozvanog naivnog slikarstva i nešto blisko dječijem likovnom izrazu. Seoske kuće – kolibe od kamena i drva, raskoš i šarenilo netaknute prirode koja okružuje selo, idilični ambijent s raznobojnim cvijećem i leptirima kao simbolima lakoće, zauzimaju središnje mjesto u slikama koje me podsjećaju na dječije kolaže i vesele maštovite prizore iz slikovnica za djecu – zapisala je Nuhanović u katalogu pripremljenom za ovu izložbu.

Inače, Admira Bradarić u gradu Maglaju ima i vlastitu galeriju slika. Cilj galerije je, prije svega, da podrži sve ljubitelje umjetnosti u njihovom likovnom i kreativnom izražavanju, a zatim i da ojača svijest prema samoj umjetnosti i kulturi grada Maglaja i šire.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice