TUZLARIJE - KULTURA

04.06.2015.
Održan koncert „Maestro“
Muzička fuzija balkanskih umjetnika
U sklopu Festivala savremene umjetnosti arTz, u Bosanskom kulturnom centru sinoć je održan koncert klasične muzike pod nazivom „Maestro“. Riječ je o koncertu koji je na jednom mjestu okupio umjetnike sa Balkana odnosno iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Tuzle.- Ideja za ovaj koncert je nastala prije samog festivala, a jednostavno smo željeli da programske aktivnosti upotpunimo sa jednim klasičnim koncertom. Obuhvatili smo dosta umjetnika sa područja Balkana, a pružili smo priliku i mladim kompozitorima da se predstave – kazala je Ena Ovčina, magistrica klavira iz Tuzle.

Ana Krstajić, studentica iz Beograda, kaže da je Festival savremene umjetnosri arTz, kao i ovaj koncert, dobra prilika za druženje i uspostavljanje saradnje.

- Na ovom koncertu sam se predstavila sa dvije kompozicije. Prva je pisana za klavir četiri ruke i zove se „Plejade“, a nastala je na drugoj godini mog studija. Druga kompozicija koju sam odsvirala je „Svita za klavir“, a nastala je na početku studija. Drago mi je što sam pozvana na ovaj festival, posebno iz razloga što mladi kompozitori iz Beograda nemaju često priliku da nastupaju pred publikom - kazala je Krstajić.

Muzičari iz Zagreba su istakli da su ovakvi koncerti značajni i da se uvijek raduju novim poznanstvima, kao i prilikom da se razmjene iskustva sa muzičarima iz regiona.

U jednoipostanom programu publika je bila u prilici da posluša poznata djela klasične muzike, austrijskih i njemačkih kompozitora.

Na sceni Bosanskog kulturnog centra su nastupili: Raldevšek Aljaž-saksofon, Lovre Lucić-klarinet i Eva Mach-violina iz Zagreba, zatim umjetnici iz Bosne i Hercegovine Katarina Pavljašević-violina, Ena Ovčina-klavir i Darija Jahić-klavir, te gosti iz Beograda Neda Aleksić-klavir, Maja Vucković-klavir, Nina Martinović-klavir i Ana Krstajić-klavir.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Program festivala za četvrtak, 04.06.2015.:

12-14h - Zainteresirani imaju priliku sudjelovati na drugom dijelu filmske radionice „INTO FILM“, a od 15h pogledati Filmski program II u Međunarodnoj galeriji Ismet Mujezinović.

19:30 - Erotska drama „Venera u krznu“ Davida Ivesa.Radi se predstavi u kojoj igraju Alisa Čajić i Emir Fejzić, nastalu u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice