TUZLARIJE - KULTURA

23.07.2005.
Filmski producent i političar lord Dejvid Putnam u Tuzli
Stvaranje filmova koji su nas naučili da mislimo

Britanski savjet i Bosanski kulturni centar Tuzla u petak su ugostili britanskog filmskog producenta i političara lorda Davida Puttnama. Ovom prilikom reditelj pozorišne predstave Hamlet Haris Pašović zahvalio je direktoru BKC Tuzla Salku Bukvareviću, Britanskom savjetu i Mirjani Evtov koji su, kako je kazao, omogućili da kratko razgovaramo sa lordom Dejvidom Putnamom. Javni intervju kojem su prisustvovali predstavnici medija i kompletna glumačka ekipa Hamleta upriličen je uoči predpremijere ove pozorišne predstave.

“Kada bismo pravili listu od stotinu najznačajnijih osoba u istoriji kinematografije, onda bi Dejvid Putnam sigurno bio među tih sto ljudi. Dejvid je jedan od legendarnih producenata, čovjek koji je učinio izuzetno mnogo za razvoj filma u Velikoj Britaniji, ali i cijelom svijetu. I ono što je možda najvažnije, njegovi filmovi nikada nisu bili filmovi koji su nas lako puštali da izađemo iz bioskopa. To su filmovi koji su nas naučili da mislimo, to su filmovi koji su nas naučili da vjerujemo u film i život i da budemo jako pažljivi kada je riječ o svemu onome što ti filmovi govore”, kazao je, između ostalog, Haris Pašović predstavljajući Dejvida Putnama.

“Rođen sam 1941. godine. Moj otac je radio za vojsku kao novinar-fotoreporter i nisam ga ni vidio sve do svoje pete godine. Kada sam ga prvi put vidio, bio sam vrlo šokiran ličnošću za koju mi se učinilo da sve zna. Otac je osjećao grižnju savjesti što nije svoje dijete vidio tako dugo, te mi je poklanjao pažnju prenoseći sve ono što najbolje zna o novinarstvu, o fotonovinarstvu, o tome šta je dobro, šta je loše, na šta se obraća pažnja, a na šta ne. Veoma je važno što je moj otac bio na svim mjestima gdje su se dešavale važne stvari i sreo sve važne osobe tog vremena”, ispričao je lord Dejvid.

Zahvaljujući, između ostalog, uticaju oca, brzo je shvatio da je film vrlo moćno sredstvo izražaja bitnih stvari, shvatio je moć umjetnosti i priliku da kroz umjetnost čovjek sebi, kao u Šekspirovom Hamletu, može postaviti najvažnije pitanje - ko sam ja?

Lord Dejvid je jedan od visokih poslanika UNICEFA-a i ovo nije njegova prva posjeta Bosni i Hercegovini. U Tuzli je bio prije tri godine, a razlog je bila važna misija UNICEF-a - uspostavljanje Centra za testove za AIDS, Centra za žene žrtve nasilja, Centra za napuštenu djecu...

Kako je planirano, lord Dejvid Putnam danas će se u Sarajevu sresti sa Mirsadom Purivatrom, direktorom Sarajevo film festivala.

Nezaboravna ostvarenja

Putnam je u svojoj karijeri napravio dvadeset filmova, deset za televiziju, koji su nagrađeni sa deset Oskara i nekoliko nominacija za ovu najprestižniju filmsku nagradu. Spomenimo samo neke od njih - Ponoćni ekspres, Polja smrti, Vatrene kočije, Misija…

Priredio(la): Tuzlarije / oslobodjenje                


Osmrtnicama ba smrtovnice