TUZLARIJE - KULTURA

03.06.2015.
Odnos prošlosti i sadašnjosti na fotografijama Romana Kuduzovića
Prva samostalna izložba mladog tuzlanskog umjetnika Romana Kuduzovića, otvorena je u srijedu u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Autor je publici, kroz 14 radova, predstavio svoj novi projekat. Radi se o prikazivanju likova sa popularnih umjetničkih slika iz prošlosti u trenutku korištenja tehnologije.



- Zanimljivo je da sam ideju za ovu izložbu dobio jedno jutro kad sam se probudio. Naime, nekako me je odnos prošlosti i sadašnjosti potakao na razmišljanje i onda sam dobio inspiraciju da napravim serijal fotografija na kojima ću prikazati neke od najpopularnijih slika iz prošlosti na jedan novi, moderniji način. Htio sam vidjeti kako bi izgledala Mona Lisa dok suši kosu fenom, što je u to vrijeme bilo nemoguće ili Djevojka sa bisernom naušnicom koja je slikana oko 1665. godine, a koristi Samsung Galaxy S3 – kazao je Kuduzović za Tuzlarije.

Tuzlarije


Sa ovom postavkom Kudzović je pokazao da je moguće biti inovativan i kreativan u pravcu fotografije, a ujedno je uspio privući pažnju i nasmijati publiku.

- Za ovaj projekat angažovao sam šminkericu Naidu Đekić, koja je bila studentica Akademije likovne umjetnosti Sarajevo, a danas se profesionalno bavi makeup-om. Modeli su također studenti sa Akademije te nekoliko prijatelja. Kostime sam posudio iz Narodnog pozorišta Sarajevo, a sve je to urađeno u studiju Akademije u Sarajevu. Fotografije su velikog formata, odnosno to je B1 format koji se koristi za plakate. Volim vidjeti fotografije u većem formatu jer je tako potpuniji doživljaj izloženog rada – dodao je Kuduzović.

Tuzlarije


Kritički osvrt za ovu izložbu napisala je Ema Mazrak, historičarka umjetnosti.

- Tematiziranim ciklusom fotografija kojima se student Romano Kuduzović predstavlja široj javnosti nastoje se problematizirati i kontekstualizirati pitanja, odnosno odnosi na relacijama prošlosti i sadašnjosti. Autor nas na vrlo sugestivan način uvodi u priču o onome što je prošlo i onome „što je sada“, akcentirajući pri tome, kroz kompozicijske odnose i planove, tehnološki napredak i život u današnjici. Na gotovo karikaturalan način, interepretirajući jedan te isti lik, dobro poznat iz likovne umjetnosti, i parafrazirajući odabranu „temu“, posmatrače upućuje na promišljanje – zapisaka je Mazrak u katalogu pripremljenom za ovu izložbu.

Otvaranje ove izložbe svojim nastupom uljepšao je gitarista Belmin Okanović. Kažimo i to da se izložba se održava u okviru Festivala savremene umjetnosti arTz i biće otvorena do sedmog juna.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice