TUZLARIJE - KULTURA

02.06.2015.
Festival arTz
Predstava Odette & Odile pred publikom u Tuzli
Baletna plesna predstava „Odette i Odile“, nastala u koprodukciji SARTR-a i ASU Sarajevo, prikazana je večeras pred publikom u Tuzli, a u okviru Festivala savremene umjetnosti arTz.



Predstava je inspirisana motivima filma "Crni labud" Darrena Aranofskog. Ena Kurtalić i Amila Terzimehić potpisuju režiju i koreografiju, a ujedno tumače i naslovne uloge u predstavi.

Dva labuda, Odette, bijeli, nevini, nježni, kojeg igra Ena Kurtalić, i Odile, crni, senzualan, slobodan i zavodljiv kojeg utjelovljuje Amila Terzimehić, vode nas kroz priču o razumu i emocijama, restrikcijama i slobodi, hrabrosti i strahu, priču o umjetniku, jednom čovjeku koji u sebi otkriva skrivene slojeve svoje ličnosti, a koje počinju da izlaze na površinu te postaju vidljive svima, i ne samo vidljive, nego dominante karakteristike njegove ličnosti.

Tuzlarije


Ovu klasičnu priču o umjetničkoj ambiciji, borbi umjetnika sa samim sobom, velikoj želji da postognu savršenstvo i ovladaju svakim aspektom svoga stvaranja i svoje ličnosti, na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavljaju dvije mlade glumice, pod mentorstvom Jasne Žalice. Ovom predstavom, ove dvije umjetnice imaju za cilj doprinijeti razvoju savremenog plesa i fiizičkog teatra u Bosni i Hercegovini, te ohrabriti pomjeranje granica lične percepcije i razumjevanja, umjetnika samih, kao i pomijeranje granica njihovog umjetničkog izražavanja.

Odmah poslije premijere predstave, Amila i Ena su imale čast da budu dio pograma Future MESS IYMT. Nakon toga nastupaju i na festivalu u Hrvatskoj, “DIONIZ” koji se održava svake godine u martu, gdje su naišle na odlične kritike od kolega ali i od ljudi koji se bave ovom vrstom pozorišta.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U sklopu drugog festivalskog dana publika je također bila u prilici da učestvuje na radionici "Film Production II" Ogija Tomića, a prikazani su i nagrađivani BAFTA filmovi. Domaćin ovih događaja bio je Atelje Ismet Mujezinović.

Za treći dan Festivala predviđen je sljedeći program:

Međunarodni atelje Ismet Mujezinović: 12h-14h „INTO FILM“ Workshops – filmske radionice za djecu i mlade 15h-16h „INTO FILM“ Filmski program I

Bosanski kulturni centar TK:

19:30 Otvaranje izložbe Romana Kuduzovića „Famous Paintings as Conceptual Photographs“ 20:00 Koncert klasične muzike „Maestro“ – muzička fuzija balkanskih umjetnika Beograda, Sarajeva, Zagreba i Tuzle.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice