TUZLARIJE - KULTURA

02.06.2015.
Dani Hasana Kaimije
Muharem Omedić dobitnik Povelje „Hasan Kaimija“ 2015 za životno djelo

Mr. Muharem Omerdić dobitnik je Povelje „Hasan Kaimija“ 2015 za životno djelo, a plaketa „Hasan Kaimija“ za najbolje djelo objavljeno u 2013. i 2014. godini iz društvenih i humanističkih znanosti pripala je dr.sc. Adibu Đoziću za djelo „Studije o bošnjaštvu“. Saopćeno je to na press konferenciji održanoj u Zvorniku, na kojoj su se novinarima obratili Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik, dr. Sead ef. Seljubac član Žirija za izbor najboljeg djela, Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik i književnik Mehmed Pargan.


Povelja i plaketa bit će uručene u četvrtak 4. juna 2015. godine na ceremoniji svečanog otvaranja Manifestacije „Dani Hasana Kaimije“.

Tuzlarije


U utorak 2. juna 2015. u džamiji Zamlaz, koja je ponovno izgrađenoj nakon što je u ratu do temelja srušena, otvorena je izložba levhi autora Zehrudina Muhedinovića. Izložbu je otvorio i o izvrsnoj postavci pedesetak autentičnih levhi govorio književnik Nijaz Alispahić.

On je kazao da je umjetnost kaligrafije čuvana u kulturi Bošnaka posljednjih šest stoljeća, kao jedna od značajki islamskog identiteta Bošnjaka.
Do 7. juna 215. Kada će manifestacija biti okončana, bit će upriličeni brojni sadržaji, književne promocije, poetsko veče na otvorenom itd. Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ održava se ove godine po trinaesti put, a predstavlja najznačajniji vjersko kulturni događaj Bošnkaka u bh. entitetu RS. Godine 2005. ustanovljena je Povelja za životno djelo i nagrada „Hasan Kaimija“ za najbolje objavljeno djelo u prethodnoj godini iz oblasti književnosti i znanosti. Od 2012. godine nagrade za književnost i znanost dodjeljuju se bijenalno, svake druge godine za književno stvaralaštvo, odnosno svake druge godine za znanstvena djela.

Dosadašnji dobitnici Povelje „Hasan Kaimija“ za životno djelo su: Nijaz Alispahić za 2005., hfz. Abdulah ef. Budimlija za 2006., posthumno Hifzija ef. Suljkić za 2007. godinu, Muhamed Filipović za 2008. godinu, Muhamed Huković za 2009. godinu, Ismet Smajlović za 2010. godinu, Omer Nakičević za 2011. godinu, Lamija Hadžiosmanović za 2012., hadži-hafiz Ismet ef. Spahić za 2013. i posthumno Mehmed ef. Hafizović, za 2014. godinu.

Za najbolju objavljeno djelo do sada su nagrade dobili: Husein Hasković, Nedžad Ibrišimović, Isnam Taljić, Džemaludin Latić, Vedad Spahić, Enes Karić, Ćazim Hadžimejlić, Adnan Jahić, Zlatko Topčić, Aida Abadžić-Hodžic i Samedin Kadić.
Trinaesti „Dani Hasana Kaimije“ programske sadržaje realizirat će na području Zvornika, Sapne, Tuzle, Srebrenice i Milića. Organizator manifestacije je Medžlis IZ Zvornik.


Dobitnik Povelje „Hasan Kaimija“ i dobitnici nagrada na Manifestaciji „Dani Hasana Kaimije 2015“

Dobitnik Povelje „Hasan Kaimija“ za životno djelo – mr. Muharem Omerdić
Dobitnik nagrade „Hasan Kaimija“ za najbolje djelo objavljeno u 2013. i 2014. Godini iz društvenih i humanističkih znanosti – dr.sc. Adib Đozić za djelo „Studije o bošnjaštvu“

Literarni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola
Nagrađeni učenici osnovnih škola:
I mjesto Dženita Džafić, OŠ Doborovci
II mjesto Said Memišević, 7. OŠ Gornji Rahić
III mjesto Amina Buljubašić, OŠ Lukavac Mjesto

Nagrađeni učenici srednjih škola:
I mjesto Zejna Šarić, Behram-begova medresa
II Šejla Handalić, MSŠ Banovići
III Nermina Subašić

Povelja za životno djelo i nagrada za najbolje znanstveno djelo bit će dodijeljene u četvrtak 4. Juna 2015. Godine na svečanom otvaranju manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ u Medžlisu IZ Zvornik.
Nagrade za učenike bit će dodijeljene na književnoj večeri na Kula Gradu u petak 5. juna 2015. godine.


BMG Bosanska medijska grupa

Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa                


Osmrtnicama ba smrtovnice