TUZLARIJE - KULTURA

01.06.2015.
Otvoren Festival savremene umjetnosti ˝arTZ˝
Izložbom fotografija austrijskog autora Herberta Gmeinera i tradicionalnom izložbom „Fotografija portreta“ u Atelju Ismet Mujezinović svečano je otvoren Festival savremene umjetnosti arTZ, koji će trajati do 7. juna. Tokom dana su upriličene filmske radionice u s Ognjenom Oggijem Tomićem, dobitnikom nagrade BAFTA, Britanske akademije za film i televiziju, te Richom Edwardsom iz Londona, koji je između ostalog sarađivao i s BBC-om.



Direktor festivala Rusmir Krdžalić naglasio je kako "arTZ" predstavlja "novi talas" kulturnog života kroz umjetničke discipline atipične za Tuzlu. Krdžalić ističe kako je "arTZ" jedini festival u Tuzli koji pruža priliku mladim ljudima da se aktivno edukuju i uključe u produkciju festivala, osnažuju ih kao mlade, odnosno potencijalne menadžere u kulturi i buduće umjetnike profesionalce.

Tuzlarije


Festival je otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

- Čestitam Rusmiru Krdžaliću na organizaciji festivala koji je iz godine u godinu sve bolji. S ovim događajem ulazimo u festivalsko ljeto u Tuzli i planirani su brojni sadržaji. Kada bi na svakom nivou vlasti ulagali više u umjetnost i kulturu, daleko bismo lakše izašli iz problema u kojima se trenutno nalazimo, rekao je Imamović i proglasio festival otvorenim.

Na ovogodišnji Foto konkurs „Fotografija portreta“ pristiglo je više od 800 radova iz svih zemalja regiona, a uži izbor ušle su 32 fotografije. Direktor festivala Rusmir Krdžalić je proglasio najbolje radove.

Nagrade u kategoriji monohrom dodijeljene su Ranku Đuroviću, Edmondu Ibrahimiju i Azri Šahinović.

U kategoriji color nagrađeni su Mina Delić, čija je fotografija „Mladost je radost“ ujedno i najbolja fotografija foto konkursa, zatim Maja Skenderović i Radovan Dangubić.

- Cilj Festivala savremene umjetnosti "arTz" ogleda se u kreiranju alternativnog nekomercijalnog sadržaja, ulaz na sve događaje je besplatan, festival koji će iz godine u godinu rasti na viši nivo a samim tim podizati sopstveni brend i promovirati grad Tuzlu - kazao je Krdžalić, te istakao da je ovaj festival međunarodnog karaktera, imajući u vidu da su učesnici iz Velike Britanije, Italije, Austrije i iz svih zemalja regiona itd.

Krdžalić je kao poseban događaj izvojio Open Air Party, koji će biti održan 6. juna na kompleksima Panonskih jezera u Tuzli, na kojem učestvuju DJ-evi Petar Dundov, Miss Soulfly, Novak, Borg, Vanyano, Doaman.

Festival je obogaćen različitim sadržajima: Jazz koncert, baletni nastupi, ambijentalno pozorište, kino na otvorenom, ambijentalne promocije književnih uradaka i otvoren je do 9 .juna, a programski sadržaji su besplatni i dostupni svim korisnicima projekta.

"Artz" će se održavati na sljedećim lokacijama: Međunarodni atelje “Ismet Mujezinović”, Narodno pozorište Tuzla, Dom mladih Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Bosanski kulturni centar TK, Arheološki park i Panonska jezera.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice