TUZLARIJE - KULTURA

01.06.2015.
Pozorište Mladih Tuzle ne dopušta da priča o ˝Ruži˝ bude zaboravljena
Vrijeme briše sve...sve se rađa, živi i umire. Ostaje samo ono što je zapisano.
Jedna od takvih zapisanih priča, životnih, ljudskih, ljubavnih i onih priča uz koju generacije djece odrastaju i prvi put se zaljubljuju, te pri tome preispituju predrasude prema drugim i drugačijim, jeste roman RUŽA, autorice Nure Bazdulj Hubijar.

Tuzlarije


Nura Bazdulj-Hubijar rođena je 20. augusta 1951. godine u Mrđenovićima kod Foče. Od 1954. godine živjela je u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završenog studija medicine 1975. godine seli u Travnik gdje i danas živi. Radi kao ljekar, specijalist medicinske mikrobiologije.

Tuzlarije


Do sada je objavila niz romana, pjesama i drama. Njena djela prevođena su na njemački,  holandski i norveški, a jedan od njenih romana 1996. snimljen je u tehnici za slijepe osobe. Drama "Braća" izvedena je premijerno u Zenici 1998. Uvrštena je u školske čitanke, Antologiju bošnjačkog putopisa 20. vijeka i u školsku lektiru. Tekstovi Nure Bazdulj-Hubijar uvršteni su u čitanke, a roman "Ruža" u lektiru. Saradnik je dječijih listova "Male novine", "Lastavica", "Vrelo Bosne" i "Palčić", te časopisa "Most ", "Odjek" i "Bosanska vila".

Tuzlarije


Pozorište mladih Tuzle uz dopuštenje i saglasnost Nure Bazdulj Hubijar u 2015.godini započinje rad na adaptaciji i rediteljskoj postavci predstave RUŽA, koja će biti ispitni materijal polaznika Dramskog studija za djecu i mlade. I baš u trenutku, kada Pozorište mladih Tuzle radi na adaptaciji romana RUŽA, Tahirova kuća broji zadnje dane. Prije nekoliko dana, Nura je do Tahirove kuće u Travniku odnijela ružu “ Nisam ni znala koliko sam se za nju vezala. Jedan zid se potpuno srušio, kao da nešto moje nepovratno nestaje ” rekla je autorica romana Ruža.
Čast nam je i zadovoljstvo raditi na istraživanju ove priče o ruži, ljubavi, prijateljstvu, ljudskosti, razumijevanju i predrasudama. Beskrajno hvala autorici ove predivne priče za saglasnost za rad na predstavi. U ime Mladih Tuzle, želimo raditi na tome da ova priča o ljubavi vječno živi…

Kasting za muškarce uzrasta od 14 do 24 godine za učešće u predstavi biće realizovan 13.6.2015.godine u 18.00 sati u Kući Mladih Tuzle, uz prethodnu prijavu na: 061 365 800. Dobro nam došli...

Osmrtnicama ba smrtovnice