TUZLARIJE - KULTURA

23.07.2005.
Na sceni BKC-a premijera Šekspirovog komada
Pašovićev ˝Hamlet˝ večeras u Tuzli
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli večeras će premijerno biti izvedena predstava "Hamlet" Vilijama Šekspira, a u režiji Harisa Pašovića. Glumci iz BiH, Hrvatske, SCG i Slovenije odigrat će najčuvenije djelo svjetske književnosti i pozorišta

Drugi aspekt

- Priča se dogodila ili se mogla dogoditi na elizabetanskom, ruskom, kineskom ili japanskom dvoru. Mi smo izabrali da se događa na osmanskom. Nismo mijenjali ništa u priči, nismo mijenjali imena, promjenili smo samo titule i prilagodili kulturološkom aspektu - kaže Pašović.

Probe "Hamleta" odvijale su se u Sarajevu i Tuzli i trajale i po deset sati dnevno, što će, nadaju se svi, rezultirati uspjehom. Večeras će na sceni BKC-a nastupiti Amar Selimović, Frano Mašković, Damjana Černe, Miodrag Krivokapić, Mirjana Karanović, Amar Bukvić, Zana Marjanović, Armin Ćatić i Aldin Omerović te muzičari Dino Šukalo, Melih Berse, Amar Češljar i Atilla Aksov.

Nezavisna produkcija

Dramaturg predstave je Robin Holms, a koreograf Toni Kots. Scenografiju su uradili Amir Vuk Zec i saradanici Lada Maglajlić, kostimografiju "Kao Pao Shu", a muziku Dino Šukalo.

Producent predstave je nezavisna kuća "Sapec Productions" iz Sarajeva, a koproducenti BKC Tuzla, Britanski savjet, Zagrebačko kazalište mladih i Bh. pozorišni susreti Brčko.

Priredio(la): Tuzlarije / avaz                


Osmrtnicama ba smrtovnice