TUZLARIJE - KULTURA

28.05.2015.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Predstavljena knjiga ˝Iborova pričaonica˝


Sinoć je u Američkom kutku u Biblioteci "Derviš Sušić" upriličena promocija prve knjige desetogodišnjeg Ibora Vantić – Tanjića „Iborova pričaonica“. O knjizi su govorile Jagoda Iličić, književnica i Marina Dostica, profesorica razredne nastave, gost na promociji bio je i pisac za djecu, Šimo Ešić.

Tuzlarije


Ibor je član Dječjeg književnog kluba „Knjigolina i prijatelji“ i uz pomoć teta Knjigoline i svojih drugara pronašao je inspiraciju za pisanje priča i pjesmica.

- Ibor putuje kroz priče koje je pročitao i daruje im sasvim novi kontekst. Pored motiva iz pročitanih knjiga, Ibor inspiraciju pronalazi i u svakodnevnim događajima i tako stvara svoj svijet u koji su dobrodošli svi oni koji vole maštati, kazala je Knjigolina, Jagoda Iličić.

Tuzlarije



O Iborovom stvaranju govorila je i njegova učiteljica Marina Dostica, kazavši pri tome, da je posebno uživala čitajući “Iborovu pričaonicu“.
- Čitajući knjigu istinski sam uživala. U svakom retku, u svakom slovu, pred očima mi je dječak, veseo, razigran, uvijek spreman na avanturu. To vješto prenosi na papir ispreplićući san i javu. Inspiraciju pronalazi u svom odrastanju. Svoje bogato iskustvo pretače u retke prepune iznenađujućih preokreta, riječi su učiteljice Marine Dostice.
Ibor je prisutnima čitao svoje pjesmice i priče, koje je posvetio svojim drugovima, rođacima, učiteljici, školi i drugim stvarima koje ga okružuju, uz želju da uživaju čitajući njegovu knjigu.

Tuzlarije


- Odlučio sam da pišem knjigu, jer sam inspiraciju dobio u Dječjem književnom klubu Knjigolina i prijatelji, čiji sam član od početka. U mojim pričama i pjesmicama se radi o svim lijepim stvarima koje su oko mene, a posvetio sam jednu priču svom prijatelju Deniju i jednu pjesmicu svojoj učiteljici Marini, rekao je desetogodišnji Ibor.

Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice