TUZLARIJE - KULTURA

06.06.2015.
9. juna u BKC-u:
Koncert klasične muzike pijanistice Sarah Skopljak
Sarah Skopljak, učenica Srednje muzičke škole u Tuzli u klasi profesorice Zrinke Andrejaš, održat će koncert klasične muzike u utorak, 9. juna u Bosanskom kulturnom centru. Koncert počinje u 19 časova, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Tuzlarije


Mlada pijanistica publici će se predstaviti djelima Bacha, Beethovena, Chopina, Papandopula, Rodriga i drugih kompozitora. Gosti koncerta su: Maira Isaković, Anela Arifi, Belmin Okanović i korepetitorica profesorica Darija Jahić.



Sarah Skopljak rođena je 14. decembra 1997. godine u Tuzli. Već od ranog djetinjstva pokazuje ogromnu ljubav prema muzici i klaviru. Sarinu muzikalnost i talenat otkrila je njena nena, prof. klavira Meliha Kulukčija. Školske 2005/2006. godine, Sarah upisuje Osnovnu muzičku školu Tuzla, odsjek klavir u klasi prof. Lidije Kuzmić. Prvi javni nastup Sarah je imala 24.2.2006. godine povodom Dana nezavisnosti BiH. Po završetku prvog razreda, Sarah je održala svoj prvi samostalni interni koncert. Nakon toga, uslijedili su mnogobrojni nastupi u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu, te inozemstvu (Srbija, Hrvatska, Francuska).

U toku šestogodišnjeg školovanja Sarah je odlazila na mnogobrojna takmičenja i osvajala sljedeće rezultate:

XI Federalno takmičenje – Sarajevo (klavir solo); I nagrada XII Federalno takmičenje – Ilidža (klavir četveroručno); II nagrada XIV Federalno takmičenje – Tuzla (klavir solo); II nagrada II Slobomir Internacional Music Competition - Bijeljina (klavir solo); II nagrada.

Po završetku osnovnog školovanja održala je svoj drugi solistički koncert u velikoj Sali BKC-a Tuzla. Osnovnu muzičku školu i Osnovnu školu „Tušanj“ Sarah je završila sa odličnim uspjehom i u obje škole proglašena je ponosom generacije. Sarah upisuje Srednju muzičku školu Tuzla 2012. godine, odsjek klavir u klasi prof. Zrinke Andrejaš. Upisuje dva smjera: instrumentalni i teoretski i ima priliku biti korepetitor školskom kamernom orkestru Grazioso. Član je školskog hora, a svira i violinu.

Iste godine odlazi na četiri internacionalna takmičenja i postiže sljedeće razultate:

Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ – Beograd (klavir solo); II nagrada III Slobomir Internacional Music Competition - Bijeljina (klavirski duo); I nagrada i zlatna medalja III Slobomir Internacional Music Competition – Bijeljina (klavir solo); I nagrada Međunarodno takmičenje gudača „Stringfest 2013“ - Sremska Mitrovica (kamerna muzika); II nagrada.
06.06.2013.god. – Solistički koncert; Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Sarah je imala čast i privilegiju da 09.07.2013. godine, nastupi na potpisivanju Sporazuma o saradnji Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Tuzli, u prisustvu predsjednika Republike Hrvatske gospodina Ive Josipovića i izvede njegovu Tokatnu etidu. Kao rezultat uspješnog predstavljanja pred predsjednikom RH, Sarah je dobila komplet njegovih nota i sliku s posvetom.

Tuzlarije


U prošloj školskoj godini, Sarah je nastavila ređati uspjehe:

29.11.2013. – Muzički susreti dr Mira Ivanović – Leskovac; Sarah na koncertu „Per aspera ad astra“ izvodi Bachov koncert za klavir i orkestar u f molu sa Kamernim orkestrom „Amoroso“ Takmičenje kamernih ansambala „Mita Topalović“ – Pančevo; laureat I nagrada Takmičenje kamernih ansambala „Davorin Jenko“ – Beograd; I nagrada. 4. Festival pijanizma – Sremska Mitrovica (klavir solo); I nagrada XVII Federalno takmičenje – Sarajevo (klavir solo); I nagrada Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale 2014” (klavir solo); I nagrada.
-28.05.2014. god – Solistički koncert; Galerija GM Tuzla

Sarah je i u ovoj školskoj godini imala niz uspješnih nastupa na državnim i internacionalnim takmičenjima, ali i drugim nastupima.

10. i 11.10. 2014. god. - nastup sa orkestrom Glazbene škole "Pavla Markovca" iz Zagreba na koncertima u Majčinom Selu i Gradnićima povodom Didakovih dana.

21.11.2014.god. - Diploma Federalnog ministarstva obrazovanja za postignute uspjehe u prošloj školskoj godini, rezultate na takmičenjima te afirmaciju obrazovanja

01.12.2014.god. - Mostar; Na koncertu "Mladi talenti" Sarah izvodi Bachov koncert za klavir i orkestar u f molu sa Simfonijskim orkestrom Mostara

Beograd Chopin Fest 2015 – klavir solo – II mjesto

19. Međunarodno pijanističko takmičenje Šabac – klavir solo – II nagrada
XVIII Federalno takmičenje učenika i studenata muzike Sarajevo – kamerna muzika – SPECIJALNA NAGRADA

Festival Slovenske muzike Beograd – kamerna muzika – II mjesto

IV Slobomir International Music Competition – klavir solo – I nagrada i zlatna medalja

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice