TUZLARIJE - KULTURA

13.06.2015.
Povodom obilježavanja 70. godišnjice GKUD „Bosna“
Kod Ismeta i Meše večeras nastupaju članovi GKUD ˝Bosna˝
Povodom obilježavanja 70. godišnjice GKUD „Bosna“ zajedno sa svojim članovima organizuje „Koncert prijateljstva“. Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje priređujeu povodom ovog jubileja.

Prva programska noć održana je sinoć u BKC-u a u subotu (13.06.) nastupaju od 20h na platou kod Ismeta i Meše.

Tuzlarije


Program će upotpuniti njihovi prijatelji iz Sarajeva i Banja Luke. Predstavit će se članovi RKUD „Proleter“ iz Sarajeva i CKUDM „Veselin Maslaša“ iz Banja Luke.

Radničko kulturno - umjetničko društvo "Proleter" je najstarije radničko društvo osnovano 1905. godine u vrijeme vlade Austro-Ugarske monarhije, a Centralno kulturno-umjetničko društvo mladih "Veselin Masleša" je osnovano 1948. godine od strane tadašnje omladinske organizacije grada. Sa svojim folklornim ansamblima njeguju i čuvaju od zaborava tradicionalne narodne kulture i umjetnosti.

Najvećim dijelom na repertoaru GKUD “Bosna” i gostiju bit će igre iz Bosne.

Gradsko kulturno-umjetnicko društvo "Bosna" Tuzla osnovano je 4. avgusta 1945. godine pod imenom RKUD „Mitar Trifunovid-Učo”, a od januara 1993. godine društvo nosi današnji naziv. Društvo broji preko 250 članova koji su raspoređeni u folklornu sekciju (I folklorni ansambl, II folklorni
ansambl, dječija škola folklora, ansambl veterana), narodni orkestar, sekciju „Sijelo u podne“ i Plesni
klub „Flamenko“.
Kroz društvo su prošli hiljade amatera različite starosne dobi i svi oni ostavili su trag i dali doprinos u izgradnji renomea i kvaliteta.

Osmrtnicama ba smrtovnice