TUZLARIJE - KULTURA

11.06.2015.
Održana promocija romana Jasmina Imamovića ˝Slana zemlja˝
U punoj sali Narodnog pozorišta Tuzla večeras je održana promocija romana Jasmina Imamovića "Slana zemlja" te muzičkog spota za pjesmu "Jel´ ti žao što se rastajemo" koji je sniman u Tuzli.

Tuzlarije


Najnoviji roman Jasmina Imamovića zasnovan je na istinitim događajima. Spominju se organizatori otpora fašističkoj Njemačkoj u Tuzli, a kroz sve se provlači ljubavna priča koja se završila tragično.

Jedan od promotora romana, književni kritičar Đorđe Krajišnik, naglasio je da roman dolazi u bitnom trenutku u kojem se rade revizije historije i kada se želi nametnuti stav da sve ono što smo učili da je dobro nije dobro. U vrijeme rehabilitacije Draže Mihailovića izlazi snažan antifašistički roman. Krajišnik ističe da to nije jedina vrijednost romana, radi se o književnom djelu, koji govori o iskrenoj ljubavi, kako prema slobodi tako i prema drugom biću, djelu koje nosi poruku da se za slobodu vrijedi boriti.

Tuzlarije


O romanu "Slana zemlja" govorio je i književnik Hadžem Hajdarević koji smatra da je Imamović kao autor hrabar. Mnogi autori se ograđuju pa kažu da je sve u romanima izmišljeno i nema vezu sa pravim likovima, dok Imamović naglašava da su događaji istiniti, a svako ime i prezime pravo. Roman je to o jednom gradu, ljudskim sudbinama u vrijeme Drugog svjetskog rata, koji je uzvišena antifašistička poruka.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji uz obavljanje gradononačelničkih dužnosti uspješno piše i objavljuje, rekao je da je glavni lik u romanu Mustafa Vilović, sin Osmana Vilovića koji je bio gradonačelnik Tuzle u periodu od 1908 do 1922. godine i kojeg Imamović smatra najboljim gradonačelnikom jer se u njegovo vrijeme izgradio prvi vodovod, kanalizacija, Trg slobode, Barok, Bristol i mnogo toga još.

Tuzlarije


Uz Mustafu Vilovića u romanu se spominju i drugi koji su ustali protiv Hitlera, ustaša, četnika, a kroz sve se provlači priča o ljubavi između Envera Šiljka i Fride Laufer. Enver Šiljak je bio student prava, muzičar, radio je u Solani i volio je Fridu Laufer. On je javno streljan 5. septembra 1941. godine, a ona je ubijena u Aušvicu.

Njihova priča bila je inspiracija i za muzički spot u kojem pjeva Halid Bešlić. Režiser spota, Jasmin Duraković, bio je večeras prisutan te je govorio o snimanju spota i predstavio sve koji su na njemu radili. Samo dvoje ljudi nije iz Tuzle, a sve ostalo je vezano za Tuzlu i Tuzlake.

Tuzlarije


Glumci, muzičari, članovi hora Lege artis, statisti i ostali, pozdravljeni su burnim aplauzom, a onda su svi zajedno zapjevali.



S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice