TUZLARIJE - KULTURA

10.06.2015.
Ambasada Italije u saradniji sa Italijanskom Centrom DIALOGO
Najava izložbe ˝Alan Ford˝
Ambasada Italije u saradniji sa Italijanskom Centrom DIALOGO organizuje izložbu ALAN FORD-a koja će se održati u četvrtak 11. juna 2015. od 18. do 20. sati u prostorima Italijanskog Centra DIALOGO

Ulaz slobodan

Tuzlarije


Alan Ford je italijanski strip koji su kreirali Max Bunker (Luciano Secchi) i Magnus (Roberto Raviola), 1969. godine. Strip je satirična priča o klasičnim tajnim agentima koja je praćena nadrealizmom, crnim humorom i zlobnim referencama koje su vezane za realnost zapadnog društva. Iako je postao široko popularan u Italiji ubrzo nakon svog početnog izdanja, ostao je relativno nepoznat van Italije. Francuska, danska i brazilska izdanja su brzo podbacila, što i ne čudi jer su u romanu, podsmehu izvrgavana društva kojima su i same te države pripadale.

U SFR Jugoslaviji roman postiže ogroman uspeh gdje postaje i ostaje jedan od najpopularnijih stripova na njenim prostorima. Iako se inicijalna radnja u prvih nekoliko epizoda razvija oko agenta po imenu Alan Ford, on je kasnije samo jedan od centralne grupe karaktera Grupe TNT. Grupa TNT je ime grupe tajnih agenata koji posluju iz prodavnice cvijeća u Njujorku, SAD, koju oni koriste kao paravan za izvođenje svojih zadataka. Oni su nesposobni, lijeni ali takođe i inteligentni i lukavi, naročito kada to odgovara njihovim ličnim interesima. Međutim, glavni predvodnik grupe je čelični metuzalem po imenu Broj 1, koga iz strahopoštovanja članovi grupe zovu "njegova visost". Godine njegove starosti se provlače kao misterija kroz kompletan serijal, dozvoljavajući čitaocu da na osnovu njegovih priča sam stekne predstavu o njegovom životnom vijeku. Velika cicija, uvijek "gladan novca" koji konstantno uzima za pružanje usluga od strane svoje grupe, on svoje članove konstantno drži u besparici i na ivici egzistencije vođen krilaticom koju su oni na njegov prijedlog sami usvojili, a koja glasi "sve za jednog a jedan za sve."

Osmrtnicama ba smrtovnice