TUZLARIJE - KULTURA

10.06.2015.
8. solistički koncert mlade pijanistice
Sarah Skopljak i prijatelji priredili praznik klasične muzike
U kamernom ambijentu brojna publika je uživala u muzičko-likovnom performansu koji je Sarah Skopljak priredila sa svojim prijateljima iz škole i slikarom Fikretom Jahićem Vršaninom.

Tuzlarije


Još jednom je mlada pijanistica Sarah Skopljak, učenica Srednje muzičke škole u Tuzli u klasi prof. Zrinske Andrejaš, na najbolji način potvrdila da je s razlogom u protekle tri godine srednjoškolskog obrazovanja dobila 14 nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, diplomu Federalnog ministarstva obrazovanja za postignute odlične rezultate u školi i afirmaciji muzičkog stvaralaštva, kao i brojna druga priznanja.

Sinoć je Sarah Skopljak ponovo zablistala izvodeći samostalno i sa svojim prijateljima Mairom Isaković, Belminom Okanovićem i Anelom Arifi, kao i korepetitoricom prof. Darijom Jahić, djela Bacha, Beethovena, Rodriga, Chopina i Papandopula. Učinila je to, zaista, na izuzetan način potvrđujući svoje stalno izrastanje što je publika neprekidno nagrađivala burnim aplauzima.

Istovremeno, u veoma lijepo osmišljenom dekoru, slikar Fikret Jahić Vršanin završavao je sliku u ulju, koju je na kraju koncerta poklonio mladoj pijanistici
kao svoj dar za njenu izuzetnu suradnju sa likovnom kolonijom koju ovaj tuzlanski umjetnik organizira.

Sarah Skopljak i njena profesorica Zrinka Andrejaš umješno su i koncipirale njen sinoćnji 8. samostalni koncert ostavljajući za kraj kompozicije „Scherzo“ i „Scherzo fantastico“ što je izazvalo pravu buru oduševljenja publike pa je Sarah na bis svirala „Tokatnu etidu“ dr. Ive Josipovića.

Hvala vam svima na dolasku i podršci koju mi pružate, rekla je obraćajući se prisutnim na kraju koncerta Sarah Skopljak. Zahvalila se i svojoj podršci prof. Zrinki Andrejaš, kao i svojoj obitelji koja joj je najveća podrška da istraje. Iduća školska godina, kao završna u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, bit će sigurno nastavak njenog muzičkog izrastanja kao i učešća na domaćim i internacionalnim takmičenjima mladih pijanista, ali i najbolja priprema za upis na jednu od muzičkih akademija.

Inače, Sarah Skopljak već ima ugovorene nastupe na niz značajnih muzičkih manifestacija u inozemstvu. Tako će 21. juna nastupiti na koncertu „Odjeci Šopen festa“ u Beogradu, a zatim slijede nastupi u drugim gradovima BiH, Hrvatske i Srbije.

S.B.

Osmrtnicama ba smrtovnice