TUZLARIJE - KULTURA

20.06.2015.
Pozorišne igre Jajce:
Najbolja predstava „Gilgameš“ Teatra kabare Tuzla
Na 34. Pozorišnim/Kazališnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu najboljom predstavom žirija publike u sastavu: Mustafa Hamur, Irena Lukić Ljubičić, Josipa Kulenović, Amela Kavazbašić i Pašaga Hodžić proglašena je predstava „Gilgameš“ u koprodukciji Teatra Kabare i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.

Riječ je o Sumersko- Perzijskom epu, kojeg je scenski adaptirao i režirao Vlado Kerošević.

Tuzlarije


Gilgameš je, kako je kazao profesor Kerošević, nastao kao ispit na predmetu Scenski govor, III godine odsjeka gluma Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, no zainteresovanost studenata i njihova zaigranost na ovom tekstu, koji nikada ranije nije prikazivan u BiH, a tako ni u našem širem okruženju, rezultirala je na rađanjem predstave. Ova praizvedba Gilgameša na prostoru Jugoistočne Evrope, naslanjajući se na predhodno realizirane Eneidu, Ilijadu i Odiseju, zaokružila je započeti niz predstava na osnovnu tekstova iz antičkog i predantičkog perioda. Dobivene nagrade veliko su priznanje studentima i mladim glumcima koji su se odvažili uhvatiti u koštac sa ovakvim tekstom, što nije bio ni malo lak zadatak jer Gilgameš predstavlja prevelik zalogaj i mnogim profesionalnim pozorištima. No, studenti Akademije dramskih umjetnosti zadatak su uradili vrhunski što dokazuje i činjenica da je ovo prvi puta da jedna studentska predstava uopšte udje u konkurenciju na ovako značajnom festivalu kakve su Pozorišne kazališne igre BiH u Jajcu.

Tuzlarije


Osim toga ovo nije prva nagrada za ovu predstavu. Isti komad, takođe ocjenom publike, proglašen je najboljim i na 13. TKT festu gdje je bio i premijerno izveden. Tako da je iz Jajca stigla samo potvrda o kvalitetu Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i to bas u vrijeme kada se njeni zaposlenici i studenti bore za riješenje pitanja prostora.


Osmrtnicama ba smrtovnice