TUZLARIJE - KULTURA

16.07.2015.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljena prva knjiga mlade autorice Irme Dželilović „Ostalo je sjećanje“
Tuzlarije


Na književnoj tribini koja je održana sinoć u tuzlanskoj biblioteci „Derviš Sušić“ predstavljena je knjiga „Ostalo je sjećanje“, mlade autorice Irme Dželilović.
Knjigu su, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani biblioteke, predstavili profesorica Jasminka Imamović Hadžić (Tuzla) i urednik Ilija Matić (Županja).

Književni rad mladih autora iz Tuzle, podstiče već duži period UG „Hrast“ iz Gunje, čiji predsjednik Ilija Matić afirmira mlade stvaraoce da pišu i objavljuju svoje radove.

Tuzlarije

Irma Dželilović je, bez ikakve sumnje, iako isuviše mlada, ipak već kod prvih iščitanih stranica knjige uočljiva autorica koja posjeduje talent da niže riječi u rečenice pune ljepote i smisla. Knjiga Ostalo je sjećanje pršti bogatim rečenicama i dok ju iščitavate, autorica vas iznenađuje, jer je iz priče u priču sve uvjerljivija, te se zapaža kroz dobro izglačane rečenice da je ušla u srž života glavnog lika, kojemu je nadjenula ime Malena, riječi su urednika Ilije Matića koji ističe da je mlada autorica vrlo vješto ušla u lik glavne junakinje, što ga je itekako iznenadilo.

Iako to sama ne priznaje, osjećam kroz knjigu i priče da je autorica donekle i sebe ugradila u lik Malene, jer je tako mogla na najkraći i najbrži način progovoriti o ranjivom dijelu sebe i o stvarima o kojima joj je u životu, ipak, teško pričati, kazao je Ilija Matić.

O knjizi je govorila i profesorica Jasminka Imamović – Hadžić, koja već godinama podstiče svoje talentovane učenike da svoje lijepe pisane riječi i emocije prenesu na papir. O stvaranju Irme Dželiović ima samo riječi hvale.

Irma nam je dozvolila da se kroz ovu knjigu upoznamo sa njenim istinskim osjećajima i čistoćom njene duše. Knjiga nosi sa sobom emocije ljubavi, zanosa, poleta koje je Irma u svom najvećem zanosu podijelila sa nama svima, svojim drugarima iz klupe i čitaocima njene knjige, kazala je profesorica Hadžić.

U okviru književne tribine sudjelovale su i dvije mlade autorice iz Tuzle Merima Šišić i Mirela Salković, koje su itekako dale doprinos ovoj bogatoj književnoj tribini.

Za muzički dio programa zadužen je bio Ismar Šahmanović, učenik Medicinske škole iz Tuzle, dok je voditeljica tribine bila učenica Adela Dželilović.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice