TUZLARIJE - KULTURA

07.07.2015.
Izložbom u Međunarodnoj galeriji:
Umjetnica iz Holandije iskazala suosjećanje sa srebreničkim majkama
Svoj doprinos obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici dala je i holandska slikarka Trees de la Marche, koja je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla upriličila samostalnu izložbu pod nazivom „Pogledi“. Izložbu su organizovali Udruženje "Comité Bosnie Mir Sada", Međunarodna galerija portreta Tuzla i Udruženje "Žene Srebrenice".

Tuzlarije


Prema riječima Tress de la Marche, ova izložba obuhvata 17 radova na kojim su prikazane žene koje su pogođene nasiljem, ratom i tugom, i žene u bijegu.

- One dolaze iz dijelova Balkana koji su bili pogođeni ratom, kao što je srebrenička enklava. Sa ovom izložbom želim odati počast tim ženama, koje su ostale same kada su njihovi muškarci nestali. One su se vratile na zemlju sa koje su bile otjerane i koje su pokušale spojiti raskidane porodične veze, i pokušale izgraditi sve što je bilo uništeno – kazala je de la Marche.

Dodala je da je nasilje, koje je zahvatilo ovu regiju, duboko potreslo i da je to bilo užana parada mržnje, zajednička i induvidualna drama.

- Oduvijek sam željela naslikati tugu, očaj i samoću tih žena čiji su sinovi i muževi hladnokrvno ubijeni. Kao umjetničko djelo, moje slike se uklapaju u dugu tradiciju figurativnog slikarstva u kojem emocije igraju bitnu ulogu. Također kroz svoje radove izražavam moć boja i kompozicija – dodala je umjetnica iz Holandije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Serija slika koja je prikazana na izložbi u Tuzli predstavlja jako važan opus rada umjetnice. Prethodno je prikazana u Nizozemskoj, Belgiji i Franucskoj, a narednih dana biće postavljena u Domu kulture u Srebrenici u sklopu obilježavanja 20. godišnjice od počinjenog genocida.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice