TUZLARIJE - KULTURA

06.07.2015.
Međunarodni festival Kaleidoskop
Zoster, Urban & 4, Brkovi, Vatra, Who See, Juventud Rebelde, Frenky, Sassja, Ničim Izazvan....
Tuzlarije


Zoster, Urban & 4, Brkovi, Vatra, Who See, Juventud Rebelde, Frenky, Sassja, Ničim Izazvan, Silente, Metaliron, Mefistofeles, Punkart, Bad Seasons, Urban Instinct i Frustrations uskoro nastupaju u parku kod nekadašnje Muzičke škole.

Počinje sedmi Kaleidoskop, što znači pet sadržajnih dana u našem gradu.

Kaleidoskop je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.

Kao i ranijih godina, ova manifestacija u svom sedmom izdanju će na jednom mjestu okupiti veliki broj mladih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz drugih zemalja, s ciljem promocije kulturnog turizma, umrežavanja potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih s potencijalima prirodnog i kulturno-hstorijskog naslijeđa Tuzle.

Jedan od sadržaja festivala je diskusija na temu "Umjetnost pod pritiskom" koja u fokus stavlja priču umjetnika iz Kube, koji svoj rad predstavljaju kroz hip-hop muziku, o kojem je danas govorio Jasenko Alić koji je poznate umjetnike sa Kube upoznao u Havani. Ljudi koji kroz muziku govore o stanju u svojoj zemlji, zbog toga završavaju u zatvoru, pa opet stvaraju u Tuzli će održati zanimljive radionice.

Tuzlarije


Značajnu ulogu u realizaciji festivalskih aktivnosti i ostvarivanju dijaloških ciljeva imaju volonteri i volonterke koji svojim dobrovoljnim radom i entuzijazmom razvijaju festival Kaleidoskop u jedan od događaja posebnog značaja u Tuzli i Bosni i Hercegovini. Tako je i ove godine veliki broj njih odlučio učestvovati u realizaciji festivala, koji ujedno predstavlja i susrete mladih, te razmjenu iskustava i znanja kroz radionice i druge afirmativne sadržaje, o čemu je govorila Dajana Bakić. Na Festivalu će biti prikazan i film koji govori o ratnoj muzičkoj sceni, sviranju u podrumima, i ružnom vremenu kada su nastajale i lijepe stvari o čemu je govorio Damir Pirić, Lejla Zonić podsjetila je koliko s uspješni tuzlanski plesači, a Jasmina Redžepagić o Art marketu koji svake godine oživi centar grada.

Tuzlarije


Aktivnosti će se održavati na brojnim lokacijama, u centru, na trgovima, u parkovima, na Panonskim jezerima, u Ateljeu Ismet Mujezinović, Međunarodnoj galeriji portreta, Kući plamena mira i Domu mladih.

Uz Gradsku upravu Tuzle u organizaciji i realizaciji učestvuju Međunarodna galerija portreta Tuzla, Dom mladih, Panonika, Kuća plamena mira, čiji su predstavnici govorili na danas održanoj press konferenciji u zgradi Gradske uprave Tuzla.

Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Gradom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke "Giovanni Maria Bertin"), te je zbog velikog interesovanja mladih, zaživio i postao nezaobilazna destinacija mladih iz BiH i šireg okruženja. Ove godine, pored umjetnika iz BiH, na festivalu učestvuju mladi umjetnici iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Kube i Austrije.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice