TUZLARIJE - KULTURA

06.07.2015.
Najava premijere ˝ZOO priče˝
Priča o usamljenosti, ravnodušnosti, neostvarenosti i odbačenosti
Tuzlarije


U produkciji Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i Teatra Kabare Tuzla pripremljena je predstava "ZOO priča" čiju će premijeru tuzlanska publika imati priliku pogledati u srijedu 08.07.2015. godine sa početkom u 20 sati u Teatru Kabare Tuzla.

Radi se o poznatom tekstu "ZOO priče" Edwarda Albee koji je veoma zahtjevan za rad, a koju su odlučili uraditi Irfan Kasumović i Damir Altumbabić.

Na press konferenciji, koja je u povodu premijernog prikazivanja predstave održana u prostorijama Teatra Kabare Tuzla, Damir Altumbabić kazao je da inače voli da radi na zahtjevnim tekstovima poznatih autora, klasicima, što "ZOO priče" svakako jesu.

Supervizor projekta je Vlado Kerošević govorio je o ovom izuzetno važnom istraživačkom radu na kojem su Irfan Kasumović i Damir Altumbabić radili više od šest mjeseci.

Docent na Akademiji dramskih umjetnosti Damir Altumbabić i viši asistent Irfan Kasumović, imat će priliku na sceni pokazati ono o čemu glumcima i govore.

Irfan Kasumović kazao je da im je trebalo prvo vremena da sami razumiju tekst, što je bio izazov da se napravi predstava koju vrijedi pogledatik imajući u vidu i to da su sat vremena na sceni dva muškarca i jedna klupa.

Jednog nedeljnog popodneva u parku se susreću dva čovjeka, jedan je situiran, drugi nije, vrijeme je kapitalizma koji dovodi do sve većeg otuđenja ljudi. Koliko i kako komuniciramo, na šta se svodi život, šta je smisao svega .... i na mnogo drugih pitanja pokušat će odgovoriti Kasumović i Altumbabić.

U predstavi igraju Irfan Kasumović i Damir Altumbabić. Umjetničko - tehnički dio predstave čine:
- Scenografija i maska: Maja Hrvanović
- Scenografski radovi: Zoran Pavljašević
- Garderoba: Šefika Hukić
- Izbor muzike: Damir Altumbabić
- Dizajn i video: Damir Pirić
- Fotografije: Robert Andrejaš i Amar Mehmedinović
- Ton i svjetlo majstor: Ademir Omerčehajić
Supervizor projekta je Vlado Kerošević, a režiju potpisuju Damir Altumbabić i Irfan Kasumović.

Puno saradnika, mlađih i starijih, ujedinjene energije Akademije i Taatra stvorile su predstavu koja je kulturno osvježenje u vremenu kada se gušimo u šund rialiti programima.

„Vrijeme kapitalizma dovodi do sve većeg razdora među ljudima, dovodi do otuđenja i samim tim čovjeka pretvara u životinju ili biljku koja samo vegetira u svom sigurnom prostoru Američkog sna. Upravo o tom otuđenju govori i ovaj tekst koji nam je bio povod i inspiracija za predstavu. Jedna klupa i dva čovjeka u parku, priča o usamljenosti, ravnodušnosti, neostvarenosti i odbačenosti. Sve to dovodi do potrebe jednog čovjeka da se na svoj način obračuna sa životom, da se obračuna sa našim vremenom u kojem vlada materijalistička filozofija. Ovo dovodi do „bolesti“ društva, gdje su ljudi zaboravili jedni na druge, ali i na sami sebe. Život se vrti oko zadovoljenja materijalističkih navika koje hrane ego i ubijaju „čovjeka“, njegovu ljudskost i komunikaciju, a upravo komunikacija čovjeka čini čovjekom, a nedostatak iste čovjeka svodi na id, na životinjski oblik, koji opstanak vidi u jedino u zoo vrtu.“ (iz afiše tekst o predstavi, napisao Damir Altumbabić)

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice