TUZLARIJE - KULTURA

05.07.2015.
U ponedjeljak u sarajevskoj Gradskoj Vijećnici
Izložba fotografija „Srebrenički put pakla“

U ponedjeljak, 6. jula 2015. godine u 19, 00 sati u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu će biti zvanično otvorena izložba fotografija "Srebrenički put pakla" autora Ahmeta Bajrića Blicka. Izložba predstavlja autorov doprinos obilježavanju 20. godišnjice od počinjenog genocida.

Tuzlarije



Izložbu će zvanično otvoriti pokrovitelj gradonačelnik Grada Sarajeva, dr. Ivo Komšić.

Izložba "Srebrenički put pakla" autora Ahmeta Bajrića Blicka u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu će biti dostupna posjetiteljima do 25. jula. Istovremeno će u Beogradu biti postavljena izložba fotografija "Srebrenički put pakla" od 1. jula do 21. jula 2015. godine.

O autoru:

Ahmet Bajrić Blicko je bh fotoreporter koji se više od trideset godina profesionalno bavi fotografijom. Njegove fotografije su objavljivane u svim važnijim domaćim novinama, ali i u printanimi elektronskim izdanjima u Evropi i svijetu.
Između ostalog, poznat je po tome što je jedini autor koji je ekskluzivno zabilježio fotografije izlaska preživjelih Srebreničana u „maršu smrti“, jula 1995. godine na teritoriju pod kontrolom bosanskih snaga u blizini Sapne i Nezuka, a koje su objavljene u mnogim svjetskim listovima, časopisima i knjigama kao vjerna ilustracija stravičnih razmjera srebreničke golgote. Bajrić je istrajno i uporno nastavio pratiti sva najvažnija dešavanja u vezi sa Srebrenicom i u proteklih 20 godina nakon genocida i posjeduje arhivu sačinjenu od hiljada fotografija. U pripremi je Fotomonografija „Srebrenički put pakla 1995-2015.“ Koja će biti promovisana nakon obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

H.Karić

Osmrtnicama ba smrtovnice