TUZLARIJE - KULTURA

25.07.2005.
U Tuzli premijerno izveden ˝Hamlet˝ u režiji Harisa Pašovića
Tragedija prikazana na osmanskom dvoru
Šekspirov ˝Hamlet˝ u režiji Harisa Pašovića, nakon tromjesečnog uigravanja članova ansambla, u subotu naveče je premijerno izveden u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.



Ovaj klasik zahvaljujući Pašovićevoj kreativnosti dobio je novu dimenziju, jer je radnja smještena na osmanski dvor. Umjesto danskog kralja i kraljice, pojavljuju se sultan Klaudije i sultanija Gertruda.



Ono po čemu se Pašovićev Hamlet razlikuje od do sada izvedenih u našoj zemlji je internacionalna ekipa glumaca. Naime, na projektu su angažovani Slaven Knezović iz Mostara, Zana Marjanović i Aldin Omerović iz Sarajeva, Amar Selimović i Armin Ćatić iz Tuzle, Damjana Černe iz Ljubljane, Frano Mašković i Amar Bukvić iz Zagreba, te Midrag Krivokapić i Mirjana Karanović iz Beograda.



Glavna uloga povjerena je mladom Amaru Selimoviću, koji se svojski potrudio da u ulogu Hamleta unese mnogo energije i publici što vjernije prenese osjećaj ludila i želje za osvetom zbog ubistva oca.



Izuzetan utisak na publiku ostavila je i gluma Frane Maškovića (sultan Klaudijus), naročito u sceni kada glumci na dvoru izvode komad ˝Mišolovka˝, u koji je Hamlet ubacio scene koje razotrkivaju istinu o smrti njegovog oca, kojeg je zapravo ubio Klaudijus, kako bi se domogao prijestolja.



˝Prije rata sam radio predstave u kojima sam se tako dobro osjećao kao reditelj i ovo je drugi puta poslije 15 godina da se osjećam jednako dobro˝, rekao je Pašović.



Posebne efekte i draž predstavi, osim kostima dizajnerskog tria Kao Pao Shu, dala je muzika koju je komponovao Dino Šukalo. Bend je glumačku igru izvanredno pratio na pozornici, mada su muzičke numere između scena dodatno ˝razvukle˝ predstavu, koja je trajala puna četiri sata.



Kraj predstave, najvjerovatnije zbog njenog trajanja, nije dočekao veliki broj posjetitelja, koji su jedva dočekali pauzu, kako bi nesmetano napustili salu.

Priredio(la): Tuzlarije / nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice