TUZLARIJE - KULTURA

01.07.2015.
NP Tuzla na kraju 67. pozorišne sezone
Sezona za pamćenje
I dok se u svim Pozorištima sezona polako privodi kraju, sumiraju su rezultati i uspjesi koji su obilježili sezonu, a ljetnu pauzu koriste za planiranje naredne sezone, u Narodnom pozorištu Tuzla sezona kao da je tek započela. Kompletno Pozorište je angažovano na novom projektu. Za svoj šesti po redu projekat odlučili su se za djelo „Kreket ptica“ od najvećeg grčkog komediografa Aristofana. Dramaturg i koautor ovog teksta je Željka Udovičić Pleština, a režiju radi sarajevski reditelj Dino Mustafić.

Tuzlarije
Bojan Kolopić (Banja Luka), Nedim Malkočević (Tuzla), Nikola Ivošević (Split), Boris Šavija (Banja Luka), Srđan Grahovac (Podgorica), Elvis Jahić (Tuzla), Marina Pijetlović (Banja Luka), Elvira Aljukić (Tuzla), Adnan Omerović (Tuzla), Smiljana Marinković (Banja Luka), Edis Žilić (Tuzla), Slađana Zrnić (Banja Luka)


Da je riječ o izuzetnom i velikom pozorišnom projektu govori činjenica da se ova predstava radi u koprodukciji tri grada Tuzle, Banja Luke i Budve, odnosno Narodnog pozorišta Tuzla, Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Festivala Grad teatar Budva. Mnogobrojni glumački ansambl je sastavljen od glumaca iz Tuzle, Banja Luke, Podgorice i Splita, i svi su tu u tuzlanskom Pozorištu, rade se probe i sa nestrpljenjem se isčekuju premijere u Budvi, Tuzli,
Banja Luci, Sarajevu...

NP Tuzla je u pozorišnoj sezoni 2014/2015 do sada realizovalo pet premijera: „39 stepenica“ u režiji Nine Kleflin, „Zagonetne varijacije“ u režiji Nermina Omića, „Budala na večeri“ u režiji Midhata Kušljugića, „Pokondirena tikva“ u režiji Aide Bukvić i predstava za djecu „Mida Trojanović“ u režiji Besima Tufekčića. Pored izvođenja predstava na matičnoj sceni Narodno pozorišta Tuzla je tokom sezone realizovalo i veliki broj gostovanja kako u BiH tako i u
inostranstvu, a sa puno ponosa ističu svoje prvo gostovanje u Turskoj i učešće na II Međunarodnom pozorišnom festivalu balkanskih zemalja „Balkan breeze“ – Bursa 2015 sa predstavom „39 stepenica“ gdje su glumci doživjeli prave ovacije u prepunoj Sali Nacionalnog teatra u Bursi. Glumačku ekipu Armina Ćatića, Ivanu Perkunić, Midhata Kušljugića i Edisa Žilića je po završetku predstave oduševljena publika u nekoliko navrata vraćala na bis.

Pored gostovanja u Turskoj tuzlansko pozorište je sa predstavom „39 stepenica“ gostovalo i u Virovitici, Sarajevu, Zenici, Jajcu i Mostaru gdje je na XII Međunarodnom feistivalu komedije Mostarska liska 2015 rediteljica predstave Nina Kleflin osvojila nagradu Velika liska za najbolju režiju, a glumac Midhat Kušljugić nagradu Mala liska za najboljeg glumca.

Tuzlarije


Zapaženo gostovanje ostvareno je i sa predstavom „Helverova noć“ u Šapcu i predstavom „Revizor“ u Somboru i Kragujevcu (Srbija) i Celju i Kranju (Slovenija).
Do kraja sezone planirano je gostovanje u Osijeku (02. 07. 2015. g) sa predstavom „Pokondirena tikva“ od Jovana Sterije Popovića u režiji Aide Bukvić, sa kojom učestvuju na manifestaciji Osječko ljeto kulture 2015.

Pored izvođenja predstava iz sopstvene produkcije na sceni NP Tuzla je izvedeno i preko 30 gostujućih predstava, a sa dosta uspjeha organizovana je tradicionalna pozorišna manifestacija TUZLANSKI POZORIŠNI DANI 2014 koja je po XXI put pokazala i dokazala da je jedan od značajnijih kulturnih događaja Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Dobri domaćini bili su i u organizaciji velikog broja koncerata, promocija knjiga, izložbi, svečanih akademija i
drugih aktivnosti i kulturnih sadržaja.

Posebno priznanje radu Narodnog pozorišta Tuzla je odala i Vlada R Slovenije i predsjednik Borut Pahor pozivom direktora Pozorišta Armina Ćatića na ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti R Slovenije, koji je svojim prisustvom i sa najvećim uglednicima i državnicima Evropske unije obilježio ovaj veliki i značajni dan za R Sloveniju.

Marketing služba NP Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice